Promotivni projekat Izlet u Zagreb – Picasso

Događaj dana, vrhunac i glavni program Izleta svakako je bila Izložba „Remek-djela iz Muzeja Picasso, Pariz“ u Galeriji Klovićevi dvori, iako je i sam dolazak do Galerije bio dio jedne arhitektonske šetnje. Prolazak uskim, vijugavim i zapetljanim uličicama zagrebačkog gornjeg grada, pune bašte kafana, ulični umjetnici, gužva i žamor turista, podsjetili su na atmosferu Pariza i na pravi način posjetioce poveli ka velikom Picassu. Euforična gužva pred Galerijom, redovi posjetilaca i blaga nervoza svih prisutnih dodatno su podigli adrenalin i velika iščekivanja svih prisutnih. Nakon kratkog čekanja, slijedi ulazak, ali samo do unutrašnjeg dvorišta. Predivni atrijum Dvora sa bijelim stolicama u formi gledališta su kao neka vrsta pripreme i čistilišta. Na sličan način djeluju penjanje na posljednji treći sprat, stroge mjere bezbjednosti, odlaganje stvari, fotoaparata i gašenje mobitela. 

DSCN0427

Nakon nekoliko uvodnih napomena i pitanja, kojem profilu ljudi se obraća, riječ preuzima stručna voditeljica i Picasso je već tu. Direktno, oči u oči. Velika gužva, velika vlažnost i visoka temperatura u prostoru ne smetaju ovom čudnom susretu. Osjećaj je pomalo nevjerovatan, dok grupa uz stručna obrazloženja prolazi kroz 12 soba trećeg sprata Dvora i različite životne i umjetničke faze velikog umjetnika. Krećući se od najranijih radova u klasicističkom maniru iz tinejdžerkog perioda, preko vrhunca kubizma i najslavnijih djela u zrelom dobu, pa do konačnog zatvaranja kruga u poznim devedesetim godinama, apsolutne potvrde i trijumfa ideje cijelog životnog i umjetničkog vijeka. Inspirisan životom, svojim ženama, ljubavnicama, seksualnošću, plodnosti, djecom, ratovima i revolucijama, Picasso neumorno stvara desetine hiljada djela, inspirišući cijele generacije na stvaranje umjetnosti i razmižljanje o njoj. Konačno formom posljednjih, gotovo dječijih crteža, Picasso zatvara životni i umjetnički krug pokazujući kako je u suštini njegovog razmišljanja i djela najvažnije ostati dijete i živjeti sa energijom stalnog istraživanja, radosti i ljubavi.

DSCN0434

Picassa je u Zagrebu, do zatvarnja izložbe vidjelo više od 100 000 zaljubljenika u umjetnost, a ovo je jedinstvena prilika da prije povratka u Pariz bude dio programa Istraživačkog centra za prostor! U jedinstvenom prikazu i gotovo dvočasovnoj šetnji, ovo je bila prilika da se uživo osjeti umjetnost Velikog autora, koji je bio i ostao nepresušan izvor inspiracije umjetnicima, istraživačima, likovnim kritičarima te cjelokupnoj stručnoj javnosti. Snažni utisci se i dalje sumiraju, uz nadanje da su je svi razumjeli na objektivan, pravi način, kao slavu umjetnosti i života, bez obzira na subjektivne doživljaje o ljepoti ili ružnoći.

DSC08469

O Izložbi

Slike, skulpture i fotografije nanizane u hronološkom slijedu započinju sa slikom četrnaestogodišnjeg Picassa Čovjek s kapom (1895.) na kojoj on ispituje slikarsko nasljeđe svojih velikih španskih slikarskih očeva. U sljedećem tipičnom radu plavog perioda Portretu muškarca (1902.-1903.) predstavlja se u sasvim drugom svjetlu, kao tužni lik podložan sudbini ukletog umjetnika. Izložba će tako kroz najraznovrsnije oblike paralelnih izražajnih formi pokazati bogatstvo različitosti, neiscrpne kreativnosti, nenadmašnog majstorstva u svim umjetničkim fazama velikog stvaratelja modernizma: plavi i ružičasti period, protokubizam i istraživanja Afrike, amblematske radove sintetičkog kubizma, „klasični“ period, nadrealističku fazu te kasne slike. Izložba završava autoportretom Nedjelja završenim pred smrt, 1971. godine, kojim ponovno odaje počast Velasquezu, Rembrandtu i Goyi.

DSCN0433

Takođe, ostaje nada da je Istraživački centar za prostor svojim prvim projektom – Izletom u Zagreb, uspio da predstavi svoju ideju djelovanja, da je približi javnosti, te da opravda velika očekivanja, uprkos onome na šta nije mogao da utiče. A ovo je tek početak! Zahvalnost svima, koji su ukazali povjerenje i omogućili ovo kratko predstavljanje uz nadu da dalja podrška neće izostati. IC za prostor je u svim svojim aktivnostima potpuno otvoren za sve vidove saradnje u okvirima istraživanja prostora i poziva na učešće u svim budućim projektima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s