Predstavljanje projekta na događaju PechaKucha Night

     U petak, 20.07.2013. Istraživački centar za prostor je učestvovao na event-u PechaKucha Night gdje je prezentovana predstudija novog projekta, čiji dio će biti realizovan u okviru Fusion design week-a, festivala kreativnosti i inovativnosti, u septembru ove godine.

     PechaKucha Night je nastao u Tokiju 2003. godine, a osnovali su ga Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture). To je event koji okuplja kreativce i daje mogućnost da isti javno prezentuju svoj rad putem jednostavnog formata prezentacije 20×20, što znači 20 fotografija praćenih komentarima od po 20 sekundi. Ovaj format je usvojen jer, kako sami autori event-a kažu, ako date arhitekti, ili drugom kreativcu, nekoliko fotografija i mikrofon, mogao bi pričati beskonačno. Kratka prezentacija daje mogućnost većem broju učesnika da prezentuju svoj rad a u ovako koncipiranom eventu sve se odvija u opuštenoj atmosferi uz razgovor i druženje. Vremenom se ovaj lokalni projekat razvio u globalni. PechaKucha Nights event-i se organizuju širom planete u stotinama gradova. U našem gradu ovaj event je organizovan od strane kreativaca okupljenih pod nazivom UAA! Udruženje anonimnih artista.

     Ovog puta event PechaKucha Night je održan u okviru Jelen Demofesta tako da je atmosfera bila dodatno zagrijana dobrom energijom koja se širila gradom. Event je održan u u prostorijama Doma omladine gdje su posjetoci mogli da čuju deset izlagača, koji su prikazali svoje kreativne radove iz različitih oblasti ili druge organizovane evente.

     ICP je održao kratko predavanje kao uvod u sljedeći projekat kojim treba da se pomogne gradu Banja Luka da prodiše i osvijesti neke zapušte prostore, da ih uveže i predstavi korisnicima i prolaznicima, turistima. Predstavivši organizaciju i njen rad, izlagač ispred ICP-a, Una Umićević, d.i.a. je u kratkim crtama objasnila predstojeći projekat objasnivši pojam „NEprostora“ koji se provlači kroz njeno izlaganje i koji je okosnica istog, završivši izlaganje sa pozivom svima koji žele da se bave rješavanjem problema u prostoru, bilo da je on fizički ili mentalni, da se pridruže radu ICP-a i razmjeni ideja.

     U sljedećim redovima je prikazan dio izlaganja sa navedenog eventa.

     …

      Istraživanje javnih prostora i ispitivanje potencijala istih ima za cilj njihovu reanimaciju dok je krajnji cilj povezati prostor sa njegovim korisnicima i dovesti u pitanje ideju individualizma i probuditi svijest o susjedstvu, kolektivnom i javnom.

Fotografije koje su prikazane u nastavku su snimljene u gradu Banja Luka i dio su mape prostora, koja predstavlja rupe u urbanoj matrici grada, nazvane “NE-Mjesta” u cilju analize njihovih potencijala i ograničenja, njihove prostorne i programske redefinicije.

blog-kolaz

       Kada se govori o “NE-Mjestima” stvara se jasna slika takvog prostora, ali pitanje na koje pokušavamo naći odgovor je kako i zašto ona nastaju i koji su to modeli koji mogu da ih vrate na “mapu mjesta”.

      Novi urbanizam danas predstavlja složeniju i kompleksniju filozofiju naselja i života u gradu. Postaje jasno kako životni okvir ne kreiraju stručna djela i da “uzimanje gradiva u sopstvene ruke” od strane onih koji ga žive postaje obaveza. Razvoj grada funkcionalnim zoniranjem ili ekspanzijom javnog prostora vođenim konzumerizmom, mijenja se u taktički urbanizam, vibrirajući i spontani, kroz povezivanje sadržaja, integrisanje funkcija, raznovrsnost dogadjaja, njihove smjene, stalne procese izmjene ambijenata uz lake dostuonosti i informisanost korisnika prostora. Novi urbanizam okreće se novim vrijednostima u gradu u jednom manje lažnom i manje monumentalnom duhu.

      Male i spontane intervencije koje lagano, brzo i jeftino kreiraju “Mjesta” u urbanoj revitalizaciji, predstavljaju osnovni cilj neprofitnih organizacija širom svijeta. Postindustrijski, odnosno neokapitalistički, gradovi bore se sa problemom “Nemjesta” nastalih kao posljedica sljedećih problema:

– Nedovoljna ulaganja u razvoj grada
– Zagađene, zaboravljene rupe nastale monocentričnim planiranjem
– Napuštene lokacije usljed širenja ili koncentrisanja grada
– Postindustrijsko doba, pojava brownfielda
– Prisvajanje otvorenog javnog prostora, privatizacija
– Problem dostupnosti, pristupa i prijatnosti bortavka
– Zagađenost infrastrukturom
– Pitanje prava glasa, ekskluzivitet, socijalne nejednakosti
– Neinformisanost i neupućenost o učešću i pravu na grad
– Nedovoljno iskoišćavanje potencijala ili pak prenagli razvoj.

      Zaključak

     Naša misija je razvoj svijesti o značaju i vrijednosti prostora kao neobnovljivog resursa, kojeg treba čuvati i razvijati. Proizvoditi nova rješenja za prostorni razvoj koja uključuju problematiku intersektorskih saradnji i održivih modela upravljanja prostorom, te posebno istraživanje i razvoj savremenih oblika javnih i kulturnih prostora.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s