14. Bienalle di Venezia

ICP_cover_Bienalle

Istraživački centar za prostor poziva sve zainteresovane na stručno putovanje na ovogodišnji, 14. Venecijanski bijenale arhitekture pod krovnom temom Fundamentals u terminu 16-19. oktobra 2014.

https://www.facebook.com/events/1476395169282967/

La Biennale

Umjetnički direktor 14. Venecijanskog bijenala, poznati arhitekta Rem Koolhaas pomakao je težište s individualnih opusa na proučavanje arhitektonskih elemenata, fenomena, procesa, vrijednosti i učinaka pa je ovogodišnji Bijenale nazvao – Fundamentals, naglašavajući time važnost okretanja temeljnim elementima i izvorima arhitekture.

U ponudu za 199 KM je uključeno:

▪ Prevoz;
▪ Smještaj u hotelu sa 3 zvjezdice na bazi dva noćenja sa doručkom u Lido di Jesolu;
▪ Transfer brodom na relaciji Punto Sabione-Venecija-Punto Sabione za dva dana;
▪ Organizacija i realizacija putovanja;
▪ Boravišna taksa.

Dodatni fakultativni troškovi:

▪ Ulaznice za Biennale: jedan ulaz na svaku od izložbi (Giardini i Arsenale). Karte su sa specijalnim popustom za grupu u iznosu od 16 E, dok studentska karta iznosi 14 E;
▪ Doplata za jednokrevetnu sobu;
▪ Transfer brodom do ostrva Murano i Burano (opcionalno-izlet koji se organizuje poslednji dan, ukoliko se prijavi više od 15 putnika);
▪ Putno i zdravstveno osiguranje u iznosu od 5 KM.

Plan puta

1. dan BANJA LUKA / VENECIJA – LA BIENNALE
Polazak autobusa u 23:30 sati sa stare autobuske stanice u Banjoj Luci. Vožnja kroz Hrvatsku, Sloveniju i Italiju uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora.
Po dolasku do Punta Sabbioni oko 08:30 slijedi krtaki predah (kafa, doručak), vožnja brom do Venecije, dolazak u 10 sati.
Po dolasku razgledanje grada: KANAL GIUDECCA – RIVA DEGLI SCHIAVONI – MOST UZDAHA – TRG SV. MARKA – DUŽDEVA PALAČA – BAZILIKA SV. MARKA – MOST RIALTO – KANAL GRANDE. Nakon razgleda grada, 11:30 sati odlazak na Bijenale. Razglednje Arsenala (ALBANIA, ARGENTINA, BAHRAIN, CHILE, CHINA, COSTA RICA, CROATIA) do 18:00.
U 19:00 sati povratak brodom do Punta Sabbioni, odlazak u hotel. Smještaj. Noćenje.
2. dan LA BIENNALE
Doručak. Polazak prema pristaništu Punta Sabbioni, vožnja brodom na Bijenale – Razgledanje Giardina 10:00 – 17:00 (AUSTRALIA, AUSTRIA, BELGIUM, BRAZIL, CANADA …). Vrijeme za slobodne aktivnosti do 19 sati.
Povratak brodićem prema Punta Sabbioni, odlazak u hotel. Smještaj. Noćenje.
3. dan VENECIJA / BANJA LUKA
Doručak. Vrijeme za slobodne aktivnosti (Opciono su planirane dvije mogućnosti : 1. Odlazak u centar Venecije i razgledanje paviljona Bijenala koji su raspoređeni u centru; 2. Odlazak na izlet na ostrva Murano i Burano ukoliko se prijavi 20 putnika). Do 15 sati, okupljanje u Punta Sabbioni i povratak u Banju Luku.

Specijalna vikend ponuda bijenala je predstavljena na navedenom linku:
http://www.labiennale.org/en/calendar/architecture/homeland.html

Venecija
Ovaj grad na 117 ostrva, sa 150 kanala i 400 mostova, predstavlja najveću evropsku urbanu sredinu bez automobila. U XIII vijeku Venecija je bila najbogatiji grad čitave Evrope. Svoje bogatstvo i moć kao centar Mletačke Republike ili republike Svetog Marka održavala je vijekovima. U XV vijeku brojala je preko 200.000 stanovnika, bila najveća luka na planeti i centar svetske trgovine. Dugo je gospodarila čitavim Jadranskim morem i sredozemljem. Slavna istorija i bogatstvo učinilo je Veneciju i jednim od arhitektonskih čuda, obdarenu velelepnim građevinama koje se ogledaju u kanalima. Tu je crkva Svetog Marka, trg Svetog Marka, Santa Maria dela Salute, mostovi, pa venecijanski Bijenale, karnevali, festivali..
Venecija je grad umjetnosti i atmosfere koja je već stotinama godina toliko jedinstvena i neodoljiva da je odujvek privlačila putnike i pustolove sa svih strana svijeta. Poznata je u istoriji i kao „Presvjetla“ ili „Kraljica Jadrana“, teško da se može naći romantičniji grad na našoj planeti a Njujork Tajms proglasio ju je za najlepši grad koji je ikada sagrađen. Venecija je, možemo to sa punim pravom konstatovati, prva prava evropska turistička destinacija u istoriji ove industrije a svoj položaj u samom vrhu najposećenijih na planeti sačuvala je do danas. Venecija i venecijanska laguna su od 1987. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Ostrva Murano i Burano
Na samo 40 minuta brodom od Venecije nalzi se ostrvo Burano, prošarano malim ulicama i šarenim kućama. Poznato je po ribarstvu i proizvodnji čipke. Ima divne parkove. Na ostrvu se nalazi Muzej Marletto di Burano koji prikazuje predmete iz istorije proizvodnje čipke. Drveni most spaja Burano sa ostrvom Mazzorbo koje, iako veće od Burana, ima samo nekoliko kuća i par restorana. Mazzorbo je izuzetno zeleno ostrvo, sa odličnim predelima za šetnju po prirodi.
Najpopularnije ostrvo blizu Venecije je Murano, koje se ustvari sastoji od više malih ostrvaca povezanih mostovima. Murano je najpoznatiji po proizvodnji stakla. Sadrži puno prodavnica u kojima se ono može kupiti, a postoje i fabrike koje se mogu posjetiti. Na ostrvu se nalazi najveći muzej venecijanskog stakla na svijetu, koji sadrži 4.000 predmeta od kojih neki datiraju iz rimskog doba. Tu je i divna vizantijska bazilika Sv. Marije i Donata, sa izuzetno lijepim mozaikom iz XII vijeka.

Napomene

Plaćanje:

Uplata za stručno putovanje će se vršiti u naznačenim terminima u prostorijama kafea na drugom spratu Narodnog Pozorišta, Banja Luka.
Termini za uplate:
Subota 06.09.2014. od 20 do 21 h
Srijeda 10.09.2014. od 18 do 19 h
Subota 13.09.2014. od 20 do 21 h
Kontakt osoba 1: Goran Dimitrić 065 724 219
Kontakt osoba 2: Saša Zečević 065 837 329
Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 100% ukupnog iznosa. Po uplati, primićete priznanicu kao dokaz o uplati. Minimalan broj putnika za putovanje je 30. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika, najkasnije do 15. Septembra, primićete obaviještenje o otkazivanju putovanja.

Za ovo putovanje potreban je NOVI – BIOMETRIJSKI PASOŠ
Aranžman je rađen na bazi minimum 30 putnika.
Krajnji rok za obavještavanje o otkazu aranžmana je 7 dana prije datuma polaska.
Organizator putovanja zadržava pravo izmjene programa obilazaka iz tehničkih razloga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s