Bilješke sa Predavanja “Kolonijalna modernizacija mediteranskih gradova do 1950. godine” + “100 godina gradova BiH”

Istraživački centar za prostor je zajedno sa Arhitektonsko- građevinsko- geodetskim fakultetom (AGGF) Banjaluka, u utorak, 20.10.2015. realizovao prvi projekat iz programa predavanja.

Kratki poludnevni seminar je upriličen povodom gostovanja Prof. Jóse Luis Gómez Ordóñez-a sa Univerziteta u Granadi (UGR), Španija. On je na svom proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu (BiH) kratko zastao u Banjaluci i predstavio dio istraživanja o mediteranskim gradovima, kojima se, zajedno sa doktorantima Isidorom Karan i Igorom Kuvačem, intenzivno bavi u posljednjih nekoliko godina. Ovo je bila prilika da se distancirano istraživanje jednog prostora predstavi upravo u tom prostoru.

IMAG6950

Domaćin predavanja je bila Katedra za urbanizam, te je profesora Gómez Ordóñez-a, predstavila Doc. dr Dijana Simonović, koja je ukazala i na nekoliko drugih detalja.

Ova “veza” između dva fakulteta o kojoj govorimo je zanimljiva i na nekoliko drugih nivoa, s obzirom da Andaluzija i Republika Srpska imaju izvjesne autonomije, da su Granada i Banjaluka slični po veličini i broju stanovnika, da su univerzitetski gradovi, da su arhitektonski fakulteti (depertman/ katedra za urbanizam) približno iste starosti, te da konačno pripadaju zaleđu Mediterana sa snažnim uticajem različitih kultura.

IMAG6948

Uvodnu riječ je dao Prof. dr Milenko Stanković, dekan AGGF-a, koji je ukazao da je veza zapravo uspostavljena zahvaljujući studentima, koji su poslije studija na AGGF-u svoje postdiplomske studije nastavili na UGR. On je ukazao na naučno-istraživački potencijal ove međunarodne saradnje i najavio planove za buduće zajedničke projekte.

IMAG6953

Prof. Gómez Ordóñez je govorio na temu višegodišnjeg istraživanja i koja ga trenutno najviše zaokuplja. U zanimljivom i dinamičnom izlaganju na tri jezika, Profesor je sa puno strasti i na stari dobri način predavao o “Kolonijalnoj modernizaciji mediteranskih gradova do 1950. godine”. Desetak planova mediteranskih gradova-luka (Alžir, Tunis, Bari, Kairo, Barselona, Rabat, Solun, Izmir i Beograd) su pokazali uticaj kolonizacije na urbanistički i kulturni razvoj ovih gradova, koji su svojim kosmopolitskim duhom bili iznad identiteta država i nacija.

IMAG6949

Most u vremenu su napravili Dr Isidora Karan (PhD Univerziteta u Granadi) i Igor Kuvač (PhD student Univerziteta u Granadi). Oni su sa malim segmentima svojih istraživanja predstavili dio konteksta razvoja gradova BiH u posljednjih 100 godina. Isidora je kroz koncept “balkanizacije” istakla prednosti urbane akumulacije bosansko-hercegovačkog grada, koja predstavlja njegovu specifičnost i ukazala na bogastvo različitosti kao dio njegovog identiteta. Igor se osvrnuo na urbane transformacije u posljednjih 20 godina, koje je predstavio kroz koncept savremene okupacije društva i prostora, te istakao da će budući razvoj tog “okupiranog prostora” zavisiti od njegovog prihvatanja kao činjenice sa kojom treba raditi…
IMAG6954Seminar je završio Slobodan Peulić, koji je ispred Istraživačkog centra za prostor pozvao na zajedničku saradnju na istraživanju prostora BiH, sa puno važnih, velikih, ali i svakodnevnih životnih tema na kojima treba raditi.

IMAG6956

Ispunjen Amfiteatar AGGF-a, raspoloženi predavači, veliki broj studenata, predstavnici naučne i stručne javnosti su doprinjeli jednom ugodnom popodnevu, koje je sigurno obogatilo iskustva svih učesnika. Uskoro se ponovo vidimo, na predavanjima!

IMAG6952

Organizacija i koordinacija seminara: Igor Kuvač (Istraživački centar za prostor)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s