Rasprostor 1.3.

rasprostor-1-3
Istraživački centar za prostor Vas poziva na treće predavanje iz prve serije programa Rasprostor.
Smart Office Coworking prostor
Sime Šolaje 1a, Banja Luka
petak, 9.12.
19:00
Ulaz je slobodan, uz obaveznu prethodnu prijavu na e-mail: rasprostor@gmail.com

1.3.1.

“Izolovane refleksije na urbani prostor Bosne i Hercegovine”
Prof. Juan Luis Rivas Navarro, PhD arhitekta
(Univerzitet u Granadi, Španija)
De Botton (2003) kaže da se jedno mjesto najbolje može nastaniti, istraživati i razumijevati kada nismo suočeni s izazovom direktnog prisustva u prostoru. Iako distanca prema prostoru može predstavljati brojne nedostatke, sa druge strane otvara brojne druge mogućnosti. Kontekstualno izmještanje doprinosi percepciji problema na jedan “rasterećeniji” način koji nije uobičajen u prostoru istraživanja, iz drugih uglova i uz veću objektivnost, doprinoseći višeslojnosti, multidimenzionalnosti, multidisciplinarnosti i multiskalarnosti. Ovaj izolovani pogled na “naše” teritorije sa Jugozapada Evrope pokazuje ogoljenu sliku savremenog urbanog prostora Bosne i Hercegovine, ali i mogućnosti primjene već isprobanih principa i pozitivnih iskustava. Izgradnja specifične mediteranske veze može da omogući dalji razvoj saradnje i dugogodišnje efekte, ali takođe da praktično razumijemo Matvejevićevu (2007) “srednju zemlju” ili Magrisovu (2015) novu “zajedničku” Evropu, kojoj toliko težimo.

1.3.2.

“Plan rada Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine 2016-2018”
Vedad Islambegović, PhD arhitekta
(Univerzitet u Sarajevu, Filter arhitektura)
“Uslovi u kojima se rad naše struke obavlja i generalno stanje u društvu, ekonomiji, prostoru i kulturi svima su nam dobro poznati. Novo aktiviranje Asocijacije arhitekata I novi plan rada  predstavljaju pokušaj otpora letargiji sa dubokim uvjerenjem da šansu za prosperitet imamo samo kao zajednica. Bitno je imati na umu da je AABH stručna, nevladina organizacija, koju smo stvorili mi arhitekti i čija budućnost isključivo zavisi od našeg zajedničkog truda i interesa. Ona nije budžetska organizacija čije se postojanje podrazumjeva i ukoliko smatramo da nam Asocijacija ne treba, ne moramo biti dio nje, niti je moramo imati.”
Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini – AABIH proizašla je iz Saveza arhitekata BiH – SABIH koji je osnovan u Sarajevu polovinom pedesetih godina 20. vijeka. Od 1995. godine AABIH je redovna članica UIA – INTERNACIONALNE UNIJE ARHITEKATA, sa sjedištem u Parizu. U članstvo ACE – ARHITEKTONSKOG SAVJETA EVROPE sa sjedištem u Briselu primljena je 2009. godine. 

Partneri

Salon italijanske keramike Leo-Gress, Asocijacija arhitekata u BiH i Smart office Coworking space Banja Luka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s