IC za prostor na radionici Co-Creating of Inclusive and Digital Mediated Public Spaces

 

Međunarodna Radionica Co-Creating of Inclusive and Digital Mediated Public Spaces održana je u Lisabonu u periodu od 13. do 16. februara 2017, u kampusu Univerziteta Lusófona. Radionica je jedna od aktivnosti koje se realizuju u okviru četvorogodišnjeg evropskog projekta Cyberparks,  koji se bavi aktuelnom temom odnosa između informacionih i komunikacijskih tehnologija, s jedne strane, i produkcije i javnog prostora, s druge strane.

Ukupno dvadeset mladih istraživača iz preko deset evropskih zemalja, okupilo se da bi kroz zajednički rad doprinijelo unapređenju javnih prostora izloženih digitalnim tehnologijama. Digitalne tehnologije su postale neizostavni dio naše svekodnevcnice, koje pored negativnih mogu imati i pozitivne uticaje na život, kako ljudi, tako i gradova i javnih prostora. Među odabranim učesnicima radionice, IC za prostor je predstavljala Isidora Karan.

Cilj radionice bilo je uspostavljanje pet principa za inkluzivno oblikovanje i korišćenje javnih prostora, prostora za ljude različitih potreba, navika, težnji, etc. i prostora koji su hibridni i koji uključuju digitalne tehnologije. Rezultat radionice, pored pet principa definisanih u odnosu na različite dimenzije javnog prostora i pozicije sa kojih se posmatra, bio je i sam misaoni proces koji je do tih istih principa doveo (pet principa je prikazano na fotografiji ispod). Ovaj dinamični proces razmjene iskustava, sticanja novih znanja i iznalaženja novih rješenja, bio je vođen od strane tima izvrsnih tutora (lista tutora na dnu teksta).

1.jpg

Izvor: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210162658875429&set=gm.273855419714088&type=3&theaterđ

Rezultati radionice predstavljeni su na kolokvijumu The Relationship between People, Public Spaces and Technology. Takođe, na kolokvijumu su predstavljena i aktuelna istraživanja profesora i iskusnih istraživača iz Potrugala, Holandije, Velike Britanije i Norveške. Posebno ističemo predvanje Martijn de Waala sa Amsterdamskog univerziteta Primjenjenih nauka, koji nas je upoznao sa istraživačkim projektom o alternativim modelima kolaborativnog urbanog dizajna, The Hackable City.

Učešće na radionici Co-Creating of Inclusive and Digital Mediated Public Spaces bilo je nezaboravno iskustvo, koje je pored novih znanja i korisnih informacija, donijelo i nova poznanstva i otvorilo mogućnosti za saradnju sa kolegama i entuzijastima iz drugih evropskih zemalja. Zahvaljujemo se organizatorima COST Cyberparks i Lusófona univerzitetu, kao i svim učesnicima! Bilo nam je zadovoljstvo da budemo dio Cyberparks iskustva!

2.jpg

Turori:
Carlos Smaniotto, ULHT (PT)
Diogo Mateus, ULHT (PT)
Tatiana Ruchinskaya, TVR Design Consultancy, Cambridge (UK)
Ina Šuklje Erjavec, Urban Planning Institute of the Republic of Slovenia (SLO)
Konstantinos Ioannidis, aaiko arkitekter, Oslo (NO)
Kai Dolata, Flussbad, Berlin (DE)
Diego Lopez de Ipiña, University of Deusto, Bilbao (ES)
Ina Šuklje Erjavec, UIRS (SLO)

4.jpg

5.jpg

3.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s