small SCALE – Prva javna prezentacija

SLAJDOVI.cdrIstraživački centar za prostor je u ponedjeljak, 27.03.2017.  u Američkom kutku u Banjaluci predstavio svoj novi projekat – međunarodnu radionicu pod nazivom “small SCALE”, koji podrazumijeva  istraživanje teme urbane akupunkture na konkretnoj lokaciji (obala rijeke Vrbas, ispod Dvorane Obilićevo / Mejdan u Banjaluci), izradu projekta privremene urbanističko-arhitektonske strukture i njenu izgradnju.

Učesnici radionice su studenti arhitekture i građevinarstva iz tri grada, Trondhajma (Norveška) Sarajeva i Banjaluke, uz podršku tima mentora. Radionica se finansira preko HERD Energy projekta, uz pokroviteljstvo Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU) i koristeći iskustva urbane akupunkture NTNU Live Studio. Partner je Grad Banjaluka, a prijatelji su Arhitektonski fakultet Sarajevo i Arhitektonsko-građevinsko-geodestki fakultet Banja Luka.

IMAG2432Projekat je pokrenut u februaru, obuhvata različite faze, a kulminiraće praktičnim radioničkim dijelom u periodu 28.05.-02.06., koji podrazumijeva izgradnju projektovane strukture. Projekat takođe predstavlja istraživački uvod u temu Dana arhitekture 2017 u Banjaluci (28.05.-04.06.) – “Mala raz_mjera grada / Small-scale city” – u okviru kojih je 02.06. predviđeno svečano predstavljanje rezultata radionice.

Prva prezentacija je imala radni karakter, s ciljem da ostvari interakciju sa korisnicima prostora i drugim akterima, koji su prisutni na mjestu istraživanja. Učesnici, koji su se odazvali pozivu, predstavnici Grada, MZ Obilićevo, Američkog kutka, SD Obilićevo, Dajak kluba Banjaluka, organizacija Zdravo da ste i Centra za životnu sredinu, stanari naselja Obilićevo, kao i gosti, studenti i arhitekte su izrazili pozitivan stav prema inicijativi i konceptu projekta, te iznijeli konstruktivne prijedloge, koji će biti analizirani u cilju postizanja što prihvatljivijeg rješenja.

Inicijativa je takođe pokrenula niz drugih pitanja i otvorila brojne nove teme, što u potpunosti opravdava pristup urbane akupunkture, koju Manuel de Sola-Morales definiše kao proces podsticanja urbanističkog razvoja, tako što se minimalnim intervencijama postižu maksimalni efekti. Zasniva se na ideji da “igla umetnuta u određeno mjesto” proizvodi efekat u samom mjestu intervencije, ali takođe proizvodi eho efekat u mnogim drugim mjestima. Prema tome, ovo je otvoreni poziv za aktivno uključivanje u projekte koji promišljaju urbane trasnformacije, procese planiranja i projektovanja, te urbanističkog razvoja.

14

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s