Sačuvajmo nasljeđe

20374340_10213294617821638_51630869828187436_nIstraživački centar za prostor se pridružuje inicijativi za očuvanje statusa Nacionalnog spomenika i obuhvata zaštite za nacionalne spomenike Tašlihan i Gazi Husrev-begov bezistan u Sarajevu, a povodom odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da ovaj status izmjeni.

Podsjećamo da IC za prostor promoviše vrijednosti, značaj i potencijale urbanog i ruralnog prostora kao ograničenog resursa, uz očuvanje njegovog specifičnog identiteta i zaštitu graditeljskog, prirodnog i kulturnog nasljeđa, te prema tome osuđuje sve aktivnosti koje umanjuju značaj univerzalnih vrijednosti kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

U prilogu donosimo i zvanične stavove Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini i Nacionalnog komiteta ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) u Bosni i Hercegovini.

http://www.aabh.ba/novosti/ta%C5%A1lihan-rezultati-ankete-i-stav-aabh/

https://www.klix.ba/magazin/kultura/medjunarodno-vijece-za-spomenike-gradjevinski-radovi-na-taslihanu-bili-bi-pogubni-za-bastinu/170730078

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s