Izložba Collegium Artisticum 2017 – Arhitektura u Banjaluci

plakat

Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor i Salonom ekskluzivne italijanske keramike Leo-Gres organizuje otvaranje izložbe Collegium artisticum 2017_Arhitektura, u petak 24.11.2017.  godine, u Domu omladine Banja Luka, sa početkom u 20:00 časova. Prije otvaranja izložbe, održaće se Škola AABH_08 – stručna predavanja za arhitekte, studente arhitekture i građevinske inženjere, sa početkom u 18:00 časova, a nakon otvaranja je planirano koktel druženje. Ulaz je slobodan. https://www.facebook.com/events/1923417734586969/

Godišnja izložba Collegium Artisticum ima tradiciju dužu od 50 godina i predstavlja najveću i najrelevantniju selekciju najznačajnijih djela arhitekture i umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Ove godine je obilježena rekordnim brojem pristiglih radova – 75 od kojih je odabrano 32, i to 12 u kategoriji realizacija, 16 u kategoriji ideja i 4 rada u kategoriji enterijer. Članovi selekcione komisije su bili Maroje Mrduljaš – arhitekta, kritičar arhitekture i dizajna i kustos iz Zagreba, Simon Hartmann – arhitekta, osnivač studija HHF Architects u Bazelu i predavač na ETH Bazel, te Lada Maglajlić – arhitektinja, dizajnerka enterijera i autorka pozorišnih i filmskih scenografija. Uzimajući u obzir opus rada članova žirija, ostvarene rezultate na međunarodnom nivou, te uticaj u polju teorije i kritike arhitekture, izabrane radove treba posmatrati kao vrlo uspješnu cjelinu, a autore kao najznačajnije učesnike savremene arhitektonske scene u BiH, od kojih treba očekivati da formiraju njenu budućnost, identitet, kao i standarde rada i kvaliteta.

Izložba je, nakon premijernog predstavljanja sarajevskoj publici, organizovana u Mostaru, Trebinju, Bihaću i Tuzli, a kraj ove vrlo uspješne godine završava u Banjaluci. S obzirom da je arhitektura grada Banjaluka zastupljena sa samo jednim radom iz kategorije ideja (autora Neda Medić, Maja Medić, Milica Prpoš i Nebojša Jeremić, studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i članova “smallSCALE” tima Istraživačkog centra za prostor), Izložba ima za cilj da podstakne i ohrabri razvoj lokalne arhitektonske scene ali istovremeno investitora i publike.

Škola AABH_08 se organizuje u saradnji sa građevinskim brendovima Baumit, Sisecam i Sika, čiji će stručnjaci predstaviti ključne procese građenja počevši od fasadnih radova, preko staklarskih do krovopokrivačkih radova. Baumit će održati predavanje o fasadnim sistemima i energetski efikasnoj gradnji, Sisecam će predstaviti  tipove stakala i primjenu stakla u arhitekturi, a Sika će obraditi temu ravnih krovova i drugih sistemskih rješenja.

Vidimo se u Domu omladine.

BL FB EVENT COVER

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s