Najbolje od BH arhitekture 2017 u Banjaluci

U  petak je u Banjaluci otvorena izložba Collegium artisticum – Arhitektura 2017, u organizaciji Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini i Istraživačkog centra za prostor, te uz podršku Salona ekskluzivne italijanske keramike Leo-Gres. Hol Doma omladine su ispunili mahom studenti i arhitekte mlađe generacije, ali i brojni drugi poštovaoci najviših dometa arhitekture u Bosni i Hercegovini.

Ispred domaćina, prisutne je pozdravio Igor Kuvač, koji je istakao kontinuitet rada ICP-a, koji u svojoj petoj godini bilježi redovne aktivnosti na mejsečnom nivou, uz najavu novih projektnih aktivnosti već u decembru. Umjesto opravdano odsutne Sonje Rapajić, posredno je postavljeno pitanje smisla arhitektonskih izložbi u digitalnom dobu. Istovremeno je nagovješten i sam odgovor, o izložbi kao jedinstvenom mediju za upoznavanje sa aktuelnom arhitektonskom produkcijom, kao načinom prezentacije autorskog rada, mjestom komunikacije, razmjene znanja, mišljenja, stručne kritike i rasprave, načinom pozicioniranja u odnosu na druge autore, tokove  i ideje, te konačno u odnosu na kulturne vrijednosti određenog prostora. Sa druge strane važno je da se arhitektura kroz izložbe predstavlja širokoj javnosti, koju na taj način edukuje i da se nameće kao dio kulturne scene kojoj pripada. Konačno, Igor je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Asocijacijom arhitekata u BiH kao i posebno ohrabrenje arhitektama da budu aktivni članovi Asocijacije, te da učestvuju u pozivima Collegium artisticuma i brojnim drugim aktivnostima AABH.

Izložbu je ispred Asocijacije otvorio Vedad Islambegović, koji je podsjetio da Collegium Artisticum ima tradiciju dužu od 50 godina i da predstavlja najveću selekciju najznačajnijih djela arhitekture u Bosni i Hercegovini. Ove godine je prvi put obilježena rekordnim brojem pristiglih radova – 75, te međunarodnim članovima selekcione komisije (Maroje Mrduljaš, Simon Hartmann i Lada Maglajlić) koji su, u do sad najstrožoj selekciji, odabrali samo 32 rada. Prema tome izabrane radove treba posmatrati kao najrelevantniji presjek savremene arhitektonske scene u BiH, tako da od njihovih autora treba očekivati da formiraju njenu budućnost, identitet i standarde kvaliteta. Izložba u Banjaluci je postavljena nakon premijernog predstavljanja sarajevskoj publici i gostovanja u Mostaru, Trebinju, Bihaću i Tuzli, a odavde nastavlja putem Zenice, Brčkog i dalje širom Bosne i Hercegovine.

Prije otvaranja izložbe, održana je Škola AABH_08 – stručna predavanja za arhitekte, studente arhitekture i građevinske inženjere, koja je oranizovana u saradnji sa građevinskim brendovima Baumit, Sisecam i Sika. Baumit je predstavio fasadne sisteme i energetski efikasnu gradnju, Sisecam tipove i primjenu stakla u arhitekturi, a Sika temu ravnih krovova i drugih sistemskih rješenja za krovove.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s