Projekat #BLink

ICP_ smallSCALE_ BLink

Nakon uspješnog projekta mola na obali rijeke Vrbas, kod SD Obilićevo, Small scale tim Istraživačkog centra za prostor je u ponedjeljak, 04.12.2017. počeo sa realizacijom projekta #BLink, drugog po redu #smallscale projekta u otvorenom javnom gradskom prostoru u Banjaluci.

Predmet projekta je kreiranje jedinstvenog zimskog ambijenta sa ciljem drugačijeg novogodišnjeg doživljaja u javnom gradskom prostoru Banjaluke. Baveći se temom svjetla, imaginacije i tradicije, #Blink teži da “oprostori” temu zimske čarolije, približavajući proslavu novogodišnjih i božićnih praznika aktuelnim svjetskim trendovima uz istovremeno poštivanje lokalnih vrijednosti. #BLink u samom središtu grada Banjaluka (na prostoru privremenog parka iza Narodnog pozorišta Republike Srpske) kreira specifično mjesto, koje atraktivnom arhitekturom i programom obagaćenim svjetlosnim efektima i filmskim animacijama postaje jedno od najpoželjnijih mjesta obilježavanja proslave praznika u regionu, te na taj način utiče na kulturnu i turističku ponudu Grada.

Projekat predviđa izgradnju privremene (montažno-demontažne) interaktivne prostorne instalacije, koja svojom neuobičajenom arhitekturom privlači različitu strukturu korisnika. Instalaciju čine dva “zidna” fronta (formirana montažnom konstrukcijom građevinske skele) djelimično obložene projekcionim platnima, te mreža čeličnih sajli koja između frontova formira “osvijetljeno nebo” i na taj način definiše specifičan javni prostor, kao osnovu za svjetlosni i filmski program. Igra svjetla i sjenke, refleksije zimske sunčeve svjetlosti, čeličnih sajli i snijega tokom dana, te interaktivna igra sa led lampama tokom večeri, kao i animacije, stvaraju jedan od najpoželjnijih zimskih ambijenata u regionu. U okviru savremeno dizajniranog prostora prikazuju se poruke prilagođene specifičnom periodu godine, što podrazumijeva pozitivne porodične i praznične vrijednosti kao što su sloboda, otvorenost, ljubav, zajedništvo, ali takođe osjećaj pripadnosti i učešća u globalnoj proslavi i obilježavanju praznika.

Projekat se zasniva na principu urbane akupunkture, koja podrazumijeva izgradnju efemerne prostorne strukture u strateški odabranom javnom gradskom prostoru. Instalacija aktivira površinu vrijednog i nedovoljno iskorišćenog privremenog parka u centralnom gradskom bloku, između objekata Narodnog pozorišta Republike Srpske i Kulturnog centra Banski dvor (nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine). Instalacija je takođe urbanistički eksperiment koji otvara temu „osvjetljavanja“ mnogih drugih „nevidljivih“ gradskih prostora, ukazujući na njihove potencijale i način, na koji inače mali i skučeni centar Banjaluke, može biti značajno proširen i obogaćen, podižući njegovu vrijednost i generišući jednako privredni, kulturni i turistički razvoj.

Na ovaj način, javni prostor se posmatra kao otvorena gradska scena i mjesto u kojem savremena vizuelna kultura izlazi iz okvira institucija i postaje javna, dostupna svima, bez obzira na socijalne, kulturološke ili druge karakteristike. Instalacija pruža osjećaj boravka u jednom novom, drugačijem i posebnom mjestu, u prostoru koji se inače ne primjećuje i od kojeg se to ne očekuje, te podiže svijest o kvalitetno projektovanom javnom prostoru.

Interdisciplinarni pristup projektu okuplja i animira veliki broj aktera, a uključuje studente i stručnjake iz različitih oblasti – urbanizma, arhitekture, građevinarstva, filmske animacije, elektrotehnike, turizma i drugih. #BLink je dio projekta „Zimska čarolija“, a realizuje se u saradnji sa Gradom Banja Luka i produkcijom Aeon. Sufinansira se iz budžeta Grada, prema javnom pozivu za prijavu projekata za razvoj turizma (Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku Gradske uprave Grada Banja Luka, br. 10-325-44/17), te zahvaljujući donatorima.

Plan izgradnje:

Ponedjeljak, 04.12. – Prva faza – Montaža „temeljne“ konstrukcije

Utorak, 05.12. – Druga faza – Montaža osnovne konstrukcije – „zidova“

Srijeda, 06.12. – Treća faza – Montaža osnovne konstrukcije –„osvjetljenog neba“

Četvrtak, 07.12. – Četvrta faza – Montaža projekcionog platna

Petak, 08.12. – Peta faza – Montaža opreme – Montaža led svjetiljki

Subota, 09.12. – Peta faza – Montaža opreme – Montaža tehnike

Ponedjeljak, 11.12. u 17:00 h – Otvaranje #Blink prostorne instalacije

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s