Urbana šetnja i diskusija sa Harisom Piplašem

ICP_ Urban walk_ Haris Piplas - odlozeno_ F

Istraživački centar za prostor ima zadovoljstvo da vas pozove na večernju Urbanu šetnju i diskusiju sa Harisom Piplašem (Urban – Think Tank, ETH Cirih, Švajcarska), u nedjelju, 24.12. u 18:00 sati, sa polazištem na Banjalučkom molu (obala Vrbasa, kod dvorane Obilićevo). Tokom šetnje u trajanju od približno 90 minuta, sa Harisom ćemo razgovarati na teme malih urbanih intervencija, transformacije gradova i gradova kulture, praveći paralele sa procesom urbanog razvoja Banjaluke, uz stajanja na nekoliko značajnih tački u centru grada.

Haris Piplaš, istraživač i učesnik u nastavi (Teaching Fellow) na U-TT ETH Cirih. Radi na U-TT Urban Toolbox kao predavač i koordinator. Haris se bavi istraživanjem kritičnih urbanih transformacija post-socijalističkih gradova. On vodi U-TT inicijativu Re-aktiviranje Sarajeva (U-TT’s Reactivate Sarajevo initiative), inspirisanu diskontinuiranim istorijskim urbanizmom grada, kritički procjenjujući latentne potencijale grada uz pomoć adaptivnih kapaciteta koje je Sarajevo prikupilo u mnogim bitkama sa urbanim pitanjima u toku svoje burne istorije.

Urban-Think Tank (U-TT) je interdisciplinarna dizajnerska praksa usmjerena ka istraživanju i dizajnu raznovrsnih tema u domenu savremene arhitekture i urbanizma, na visokom nivou, a čiji su osnivači Alfredo Brillembourg i Hubert Klumpner. Kao tim, prethodno su predavali na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a 2010. godine su se pridružili ETH Cirih, gdje vode katedru za arhitekturu i urbani dizajn. U-TT je dobio nekoliko nagrada, uključujući Ralph Erskine Award, kao i Holcim Gold Award for Latin America za inovativni doprinos ekološkim i socijalnim dizajnerskim praksama, a 2012.godine na Bijenalu arhitekture, Zlatnog lava (2012 Venice Biennale of Architecture Golden Lion).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s