#Blink report

IMG_3033Nakon uspješnog projekta mola na obali rijeke Vrbas, Small scale tim Istraživačkog centra za prostor je realizovao drugi po redu projekat u otvorenom javnom gradskom prostoru u Banjaluci. Radi se o projektu #BLink – prostornoj i svjetlosnoj instalaciji, koja stvara jedinstven praznični ambijent u gradu. Izgrađena je kao zasvođeni polu-otvoreni javni prostor, koji kroz odnos urbanističke postavke i arhitektonskog koncepta, te programom u interakciji muzike, svjetla i prazničnih poruka predstavlja iskorak u prazničnom obilježavanju javnog prostora, u kojem savremena vizuelna kultura postaje javna.

#BLink je vrsta urbanističkog eksperimenta, koji aktivira nedovoljno iskorišćen privremeni park u središtu Banjaluke, između objekata Narodnog pozorišta Republike Srpske i Kulturnog centra Banski dvor (nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine), koji je strateški odabran kao jedan od rijetko preostalih neizgrađenih prostora u gradskom jezgru. Na ovaj način, #BLink podiže svijest o vrijednostima javnog prostora grada, otvara temu aktiviranja drugih neiskorišćenih prostora ukazujući na njihove potencijale i način na koji inače mali centar Banjaluke može generisati dodatne vrijednosti. Projekat je moguće vidjeti do 15. januara, a autori pozivaju građane i goste Banjaluke da “iskoriste lijepo vrijeme prazničnih dana, da prošetaju do #BLink – a, dožive novo iskustvo prostora, naprave najbolje selfije u gradu i da se dobro zabave”.

Projekat je realizovan sa minimalnim sredstvima u ekstremnim vremenskim uslovima i u rekordnom roku, a strukturu su, u jednoj vrsti live studio projekta (u realnom vremenu ga je moguće pratiti putem facebooka i instagrama), koncipirali, projektovali i izveli sami autori – studenti arhitekture i građevinarstva iz Banjaluke uz pomoć mentora iz Istraživačkog centra za prostor.

Autor: Small scale tim Istraživačkog centra za prostor

Studenti: Đorđe Raljić, Boško Miljević, Nemanja Topić, Nebojša Jeremić, Neda Medić, Darja Premusanac, Maja Medić

Mentori: Igor Kuvač, Radovan Vukomanović, Slobodan Peulić, Isidora Karan, Una Umićević

Ko-autor: Mladen Đukić, produkcija Aeon

Saradnici na izvođenju: Goran Dimitrić, Saša Zečević

Partneri: Grad Banja Luka, Turistička organizacija Banja Luka

Lokacija: Privremeni park iza Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka

Pojektovanje i izgradnja: Decembar 2017

Fotografije: Sonja Rapajić, Igor Kuvač, Srđan Piljak

https://smallscaleproject.wordpress.com/

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s