VIKEND S ORISOM U DUBROVNIKU 2018. TADAO ANDO 16. – 18. 3. 2018.

VO18_vizualHR

Vikend s Orisom već je tradicionalno okupljanje arhitekata, dizajnera, umjetnika i poslovnih ljudi koje se ove godine treći put održava u Dubrovniku. Izbor predavača odraz je uredničkog koncepta Orisa i oslanja se na mrežu saradnika koju časopis gradi već više od 19 godina, a ravnoteža između etabliranih i nadolazećih autora te propratni kulturni program posjetiocima omogućuju uvid u najzanimljivije fragmente recentne arhitektonske i kulturne produkcije.

Ovogodišnji Vikend s Orisom Dubrovnik održaće se 16. – 18. marta u dubrovačkom hotelu Excelsior, a tematski će biti posvećen jednom od velikana svjetske arhitektonske scene – Tadau Andu.

Na Vikendu s Orisom Dubrovnik 2018. gostuju:

Sou Fujimoto
Rođen je 1971. u Hokkaidu. Nakon studija arhitekture na Odsjeku za arhitekturu Tehničkog fakulteta Univerziteta u Tokiju, 2000. osniva Sou Fujimoto Architects. Zajedno s Kumiko Inui, Akihisom Hiratom i Naoyom Hatakeyamom 2012. osvaja Zlatnog lava za nacionalno učešće na Venecijanskom bijenalu.  Nagrade: nagrada Architectural Review Award 2005., Velika nagrada Japanskog instituta arhitekata (JIA) za Centar za psihijatrijsku rehabilitaciju djece 2008. te najviše priznanje na Svjetskom festivalu arhitekture u kategoriji privatnih kuća. Časopis Architecture Record dodjeljuje mu nagradu Design Vanguard, a dobitnik je i nagrade Design Award časopisa Wallpaper za 2009. te nagrade Spotlight: The Rice Design Alliance Prize 2010.

Juhani Pallasmaa
Rodio se 1936. Vodi vlastiti arhitektonski ured u Helsinkiju, a član je Finskog društva arhitekata, počasni član Američkog instituta arhitekture i međunarodni član Kraljevskog instituta britanskih arhitekata.  Obavljao je razne dužnosti: profesor i dekan na Univerzitetu tehnologije u Helsinkiju (1991. – 1997.); direktor Muzeja finske arhitekture (1978. – 1983.) i rektor na Institutu za dizajn u Helsinkiju (1970. – 1971.). Bio je i gost profesor na nekoliko univerziteta u SAD-u te držao predavanja širom Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike i Azije.

Maroje Mrduljaš
Arhitekta, kritičar i kustos. Autor i urednik knjiga o arhitekturi i dizajnu: Modernism In-Between: The Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia, Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma, Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i dr. Od 2005. urednik časopisa Oris. Njegovi tekstovi su objavljeni u vodećim međunarodnim publikacijama uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus. Nezavisni ekspert nagrade evropske nagrade za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Evropske nagrade za urbani javni prostor.

Karin Šerman
Arhitekta i profesorica arhitektonske teorije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Šef je Katedre za teoriju i istoriju arhitekture Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i voditeljka modula Arhitektonska misao doktorskog studija Arhitektura i urbanizam. Teoriju arhitekture predaje i na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Univerziteta u Splitu.  Studije arhitekture je završila na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1989. Magisterski iz područja teorije i istorije arhitekture je stekla na Univerzitetu Harvard, Graduate School of Design 1996., pod mentorstovom prof. K. Michaela Haysa, a doktorat na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 2000., pod mentorstovom prof. Borisa Magaša.

Luka Skansi
Istoričar arhitekture, docent na Filozofskom Fakultetu u Rijeci. Njegova istraživačka područja su  talijanska arhitektura 20. vijeka, ruska i sovjetska arhitektura i arhitektura u bivšoj Jugoslaviji. Teme njegovih knjiga, članaka i eseja u Carlo Scarpa, Aldo Rossi, Gino Valle, Costantino Dardi, Pier Luigi Nervi, Myron Goldsmith, Jože Plečnik, Manfredo Tafuri, Nikolaj Ladovskij, Moisej Ginzburg, Peter Behrens i Vladimir Braco Mušič.

VO18_foto_Fabijanic

 DODATNI SADRŽAJ VIKENDA S ORISOM DUBROVNIK 2018.

Svjetska promocija monografije Transcending Oppositions / Tadao Ando’s Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) urednika Maroja Mrduljaša, u izdanju Orisa, koja predstavlja blisku saradnju Orisa s velikanom savremene japanske i svjetske arhitektonske scene – Tadaom Andom.

Izložba  posvećena Tadau Andu, koja će u saradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik biti otvorena  16. marta. Tema izložbe je impresivni projekt Punta della Dogana u Veneciji. Riječ je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. vijeka koja je nakon dugog perioda zapuštenosti (od 1980-ih) pretvorena u muzej savremene umjetnosti zbirke Fondacije Pinault, te 2009. otvorena za javnost.

CIJENE

Kotizacija za simpozijum iznosi 300 kn
Studentska kotizacija iznosi 90 kn

PRIJAVE
Oris d.o.o.
Kralja Držislava 3, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 1 37 78 177
fax: + 385 1 37 56 243
e-mail: marina@oris.hr
web: http://www.oris.hr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s