DANI ARHITEKTURE 2018: Poziv na konkurs Prostor slobode

DAcompetition 1Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” – Bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Sarajevo, na mostu ili nad provalijom između zapada i istoka, zanimljivo je mjesto za prepoznavanje sve zatvorenije logike oba svijeta. Mjesto koje još nije do kraja iskontrolisano, u kojem su moguća i drugačija scenarija. Prostor u kojem možemo zamisliti neke druge budućnosti. Grad koji čeka da iz prave potrebe izraste nova autentična kultura…

Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984.g. održale u Sarajevu. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koji će i poslije igara privlačiti posjetioce na planinu. Nakon Olimpijskih igara, staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa. Naknadnom podjelom staze na tri dijela, koji se mogu nezavisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

U toku rata 90-tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Ona je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Gotovo dvije decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staz – najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo, stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

Na taj način, cijeli ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 6. aprila ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvorenje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada!
Da li možemo zamisliti novi život ove infrastrukture? Koja su nova scenarija aktiviranja ovog prostora?

Konkursnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korištenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost.

Ko može učestvovati?
Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.

Koji su to obavezni projektni prilozi?
– Naziv projekta i opis (do 1500 karaktera) .TXT
– Minimalno 3 grafička priloga u .JPG formatu 21x21cm 300dpi (fotomontaža, crteži, kolaži, dijagrami, skice…)
– Animirani .GIF 1000x1000px koji uključuje sve grafičke priloge
– Podaci o autorima (ime i prezime / autorski tim, grad/ država, e-mail, kratka biografija do 500 karaktera).TXT
– Važna napomena: grafički prilozi ne smiju sadržavati imena autora.

Do kada se mogu poslati radovi?
Rok za dostavljanje radova je 15.04.2018. do 23.59h, na e-mail: info@daniarhitekture.ba
a rezultati će biti objavljeni 25.04.2018.

Nagrade?
Svi pristigli radovi biće objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018. Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbijeđen smještaj Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018. Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentovani u javnim medijima i gradskoj upravi.

Najbolje radove će izabrati stručni žiri koji čine: Dinko Peračić (Hrvatska), Marija Simović (Studio Simović, Srbija), Kenan Vatrenjak (Filter arhitektura, BiH,) Katarina Bošnjak (Lift – prostorne inicijative, BiH)

Podloge za konkurs možete preuzeti na linkovima: http://www.daniarhitekture.ba/DA2018_competition.zip  Za dodatna pitanja možete se javiti na: info@daniarhitekture.ba, a detaljnije informacije o samom konkursu možete pronaći i na web stranici: http://www.daniarhitekture.ba/DA2018_competition.pdf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s