Dani Orisa 18 u Zagrebu

DO18

Dani Orisa je međunarodni arhitektonski simpozijum koji organizuju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja okupljanje najznačajnijih imena svjetske arhitektonske i kulturne scene, sa više od 2000 posjetilaca iz Hrvatske, okolnih zemalja, pa i šire.

Ovogodišnji Dani Orisa održaće se u Zagrebu 13. i 14. oktobra 2018., u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.

image002

Na ovogodišnjim Danima Orisa predavanja će održati arhitekti i dizajneri:

Rok Žnidaršič (Slovenija)

Slovenački arhitekta, docent na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani te dobitnik dvije najznačajnije slovenačke, Plečnikove nagrade.

Rođen 1977. u Ljubljani gdje je 2004. diplomirao na Fakultetu za arhitekturu na kojem je danas docent. Godine 2010. osnovao je arhitektonski atelje MEĐPROSTOR (sa J. Fischer Knap). Dobitnik je dvije Plečnikove nagrade; za monografiju Edvarda Ravnikara (sa A. Vodopivec) te nagrade za Kazalište lutaka Maribor (sa J. Kobe) 2012. godine.

Godine 2013. imenovan je u Savjet Javnog instituta Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine.

https://www.medprostor.si/

Davor Mateković (Hrvatska)

Dobitnik nagrade Drago Galić (Udruženja hrvatskih arhitekata) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa The Plan.

Rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski biro Proarh iza kojeg danas stoji niz projekata različitih razmjera, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici savremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove porodične kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, vile na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju. Dobitnik je i nagrade časopisa The Plan za vilu na Visu.

http://www.proarh.hr/

Ira Payer (Hrvatska)

Idejni tvorac i kreativna direktorka festivala Design District Zagreb.

Rođena u Zagrebu 1971. godine. Grafički dizajn studirala na studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Član Hrvatskog dizajnerskog društva od 1999. godine i od tada aktivna u radu društva, organizaciji izložbi, strukovnih događanja i ostalih aktivnosti u vezi sa afirmacijom dizajna.
Godine 2005. izabrana za predsjednicu HDD-a.

http://designdistrict.hr/program/

Patrik Schumacher (Velika Britanija)

Direktor Zaha Hadid Architects studija, dobitnik Stirling nagrade.

Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonnu, Londonu i Stuttgartu, gdje je i diplomirao arhitekturu 1990. godine.

Godine 1996. osnovao je Laboratoriju za istraživanje dizajna na fakultetu Architectural Association u Londonu. Od 2003. godine partner i koautor projekata Zaha Hadid Architects studija. Od 2004. profesor na Institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Univerziteta u Inzbruku. Za projekt Maxxi: Muzej umjetnosti XXI vijeka, Rim, Italija, koji projektuje zajedno sa Zahom Hadid, 2010. godine osvaja Stirling nagradu. Direktor je studija Zaha Hadid Architects od 2016. godine.

http://www.zaha-hadid.com/

Deyan Sudjic (Velika Britanija)

Publicista i teoretičar arhitekture i dizajna, direktor Muzeja dizajna u Londonu.

Rođen je 1952. godine u Londonu. Završio je arhitekturu na Univerzitetu u Edinburgu, radio kao kritičar, kustos i urednik. Bio je urednik i osnivač časopisa Blueprint, urednik časopisa Domus te direktor Bijenala arhitekture u Veneciji 2002. godine. Njegova posljednja knjiga Jezik gradova objavljena je 2016. godine. Direktor je Muzeja dizajna u Londonu.

https://designmuseum.org/

Beals – Lyon Architects – Alejandro Beals i Loreto Lyon (Čile)

Čileanski arhitekti, dobitnici nagrade za mlade arhitekte 2015 Young Architects Program (YAP) Constructo in Chile, koju provodi MoMA.

Oboje su diplomirali na Univerzitetu Pontificia Universidad Católica de Chile. Lyon je 2010. magistrirala ekološko projektovanje i inženjerstvo na Bartlettu, University College London (UCL). Beals je doktorirao filozofiju na Royall College of Art u Londonu. Njihovi najnoviji radovi uključuju privatne kuće, industrijske te pobjedničke projekte na konkursima za javne objekte.

http://www.beals-lyon.cl/

Balkrishna Doshi (Indija)

Arhitekta, urbanista i predavač, prvi Indijac dobitnik Pritzkerove nagrade.

Rođen je 1927. godine u Puneu, Indija. Pod uticajem velikana arhitekture 20. vijeka, Le Corbusiera i Louisa Khana, Doshi je interpretirao arhitekturu i transformisao je u građevine koje poštuju istočnjačku kulturu i podižu kvalitet života u Indiji.

Između ostalog je projektovao Aranya Low Cost Housing (Indore, 1989.), u kojem je danas smješteno 80 000 ljudi u sistemu kuća, dvorišta i lavirinta internih puteva. Najstariji je Pritzkerov laureat te prvi Indijac kojem je pripalo to ugledno priznanje.

https://www.pritzkerprize.com/laureates/balkrishna-doshi

Atelje Bow-Wow (Japan)

Yoshiharu Tsukamoto, Momoyo Kaijima, Yoichi Tamai

Autori studija Made in Tokyo i Behaviorology te koncepta Pet Architecture

Atelier Bow-Wow osnovali su Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima 1992. u Tokiju. Godine 2015. kao partner pridružio im se Yoichi Tamai. Njihov je interes raznolik i seže od arhitektonskog projektovanja do urbanističkog istraživanja te rekonstrukcije zajedničkih dobara koja grade po principima teorije nazvane biheviorologija. Projektuju i grade kuće, javne površine, objekte i komercijalne objekte po čitavom svijetu.

http://www.bow-wow.jp/index.html

NL Architects (Holandija)

Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse

Dobitnici Mies van der Rohe nagrade za 2017. godinu.

NL Architects studio ima sjedište u Amsterdamu. Trojica direktora, Pieter Bannenberg, Walter van Dijk i Kamiel Klaasse, službeno su otvorili studio u januaru 1997. godine. Svi su školovani na Tehničkom univerzitetu u Delftu. NL Architects nastoje usmjeravati urbani život te su u stalnoj potrazi za alternativnim načinima življenja i rada. Za projekat Kleiburg, apartmansku zgradu u Amsterdamu osvojili su nagradu Mies van der Rohe 2017.

http://www.nlarchitects.nl/

Moderatori: Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš

Promotivni film sa prošlogodišnjih Dana Orisa možete pogledati ovdje

Dani_Orisa18

image001

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s