PARADOKS MJESTA

PROJEKCIJA FILMA VENECIJANSKI SINDROM I PANEL DISKUSIJA

Dom omladine, Banjaluka, 15. februar 2019. godine s početkom u 18.00 h.

Granica između autentičnog i kodiranog doživljaja se čini vrlo tanka kada je u pitanju masovni turizam. Pod idejom ekonomskog benefita i konkurentnosti mjesta globalnog urbosistema, turizam mijenja ukorijenjene obrasce korišćenja, prepoznavanja i percipiranja mjesta. Posljedice su izumiranje grada kao mjesta svakodnevnog iskustva stanovnika i mjesta kolektivne memorije budućih generacija. Ali ne nužno?

Školski primjer – Venecija. Povećanjem broja turista, broj stanovnika Venecije se gotovo proporcionalno smanjuje. Dokumentarni film Venecijanski sindrom (The Venice Syndrome) prikazuje ostatke urbanog života Venecije i srca “posljednjih Mletaka”. To je simbolični rekvijem za još uvijek veliki grad koji iznosi pitanje kako zajedničko dobro postaje plijen nekolicine. Istovremeno, Venecijanski sindrom postavlja i suštinsko pitanje da li je održivi turizam moguć?

Istraživački centar za prostor, u okviru Interreg projekta HERIT-DATA i u saradnji sa DOKUDOM Banjaluka, organizuje projekciju filma Venecijanski sindrom (The Venice Syndrome) i panel diskisuju na temu paradoks mjesta, s ciljem da sa kritičkog ali i potpuno slobodnog, inovativnog stanovišta razmotri temu turizma i kulturnog nasljeđa.

HERIT-DATA  je evropska inicijativa, koja se vodi u okviru Interreg programa namijenjenog mediteranskim zemljama. Kao glavni cilj ima smanjenje uticaja masovnog turizma na kulturno nasljeđe, a kroz upotrebu savremenih tehnologija i informacionih sistema.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s