Dani arhitekture Banja Luka 2019

U toku su jubilarni, 5. po redu Dani arhitekture Banja Luka 2019.

Pod temom O stanovanju, Dani arhitekture Banja Luka 2019 razmatraju inovativne modele stanovanja, preispituju razvojnu transformabilnost stambenih [fizičkih] prostora, kao i suštinu stanovanja kao [emocionalnog, društvenog] procesa.

Bogati program počeo je u ponedeljak, 13. maja studentskom radionicom „Domesticate“ (pod mentorstvom Pavla Stamenovića u saradnji AGGF Banja Luka i AF Beograd) u ICP prostoru, predavanjem Branislave Stoiljković, te otvaranjem izložbe „Housing 2017“ (GAF Niš) u u Muzičkom paviljonu. U isto vrijeme i na istom mjestu, u utorak 14. maja, održana je promocija knjige „Budućnost stanovanja“, autora Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Dušana Stojanovića, Pavla Stamenovića i Dalije Dukanac. U srijedu 15. maja predavanje povodom 100 godina Bauhausa održao je Siniša Cvijić, nakon čega je uslijedila urbana šetnja koja je pratila stambenu arhitekturu moderne u Banjoj Luci (1929-1941).

Tokom 17. i 18. maja, u pozorišnoj sali dvorane „Obilićevo“, održava se Simpoziujm Dana arrhitekture Banja Luka 2019 u okviru kojeg će predavanja držati Mirza Mujezinović (MALAARCHITECTURE, Norveška), Luka Кorlaet (AF Zagreb, Hrvatska), Georgios Mitroulias i Mihail Raftopoulos (AREA, Grčka), Nerma Linsberger (NERMA LINSBERGER ZTGMBH, Austrija), Zoran Abadić i Jelena Bogosavljević (1X2STUDIO, Srbija), Nevenka Mančeva Adžijevska (Arhipunkt, Sjeverna Makedonija) i Tomaž Кrištof (Кrištof studio, Slovenija).

U okviru simpozijuma organizovan je i panel „O stanovanju“, koji moderira Nevena Novaković (AGGF UNIBL), te serija kratkih prezentacija na small SCALE bini gdje će se predstaviti Streha za vse (Slovenija), small SCALE, ICP (Bosna i Hercegovina), Docexdoce B-H (Bosna i Hercegovina) i Twist box (Srbija). U holu dvorane „Obilićevo“ biće izloženi najbolji radovi pristigli u okviru konkursa „O stanovanju“.

Simpozijum je praćen Mini salonom građevinarstva na kojem će se predstaviti kompanije Orfej, Fundermaks, Baldini studio, Alumil, Кsela, Austroterm, Feal, Кolpa san, Кronošpan, Кnauf, Baumit, Veluks, Splendor, Elgrad, GMP, Dako dizajn i Elda Luks. Prvi dan simpozijuma završiće se druženjem na velikoj „Ruster“ žurci.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s