Zatvoreni Dani arhitekture, najveći arhitektonski festival u Bosni i Hercegovini

Dvanaesto izdanje najvećeg arhitektonskog festivala Bosni i Hercegovini, Dana arhitekture zatvoreno je u nedjelju, 9.6. u kinu Meeting point u Sarajevu.

Dani arhitekture, sa temom “Promišljanje paradigmi”, su počeli otvarenjem u četvrtak 6. juna u Istorijskom muzeju BiH, gdje je pored zvanične ceremonije otvorena izložba “Bauhaus imaginista”, kao i projekata pristiglih na međunarodnog konkursa za rekonstrukciju dijela naselja Ciglane. Konkurs je raspisan sa ciljem obilježavanja sto godina od osnivanja arhitektonske škole Bauhaus. Dani arhitekture su zvanično otvoreni audio-video instalacijom na fasadi Muzeja.

Drugi dan Dana arhitekture je počeo diskusijom pod nazivom Bauahus triangle, koju je sa učesnicima Daniel Telesnik (Njemačka), Vesna Meštrić (Hrvatska) i Vahidin Preljević (BiH), vodila Aida Abadžić-Hodžić. Nakon toga, prezentovano je sedam najboljih konkursnih radova, gdje je prvu nagradu osvojio rad pod nazivom “Crvena pika” autora Merima Tica, Maša Čelebić i Vladimir Lutovac (Bosna i Hercegovina/Crna Gora), dok su drugo mjesto osvojile Adna Babahmetović i Ajna Babahmetović (Bosna i Hercegovina) za djelo pod nazivom Trg Selmana Selmanagića. Petak je obilježilo i predavanje uglednog slovenačkog arhitekte Deana Laha, koji je bio moderator ovogodišnjeg izdanja Dana arhitekture. Veče je zatvorio hrvatski arhitekta Davor Mateković otvarenjem izložbe svojih arhitektonskih relizacija u galeriji Novi hram.

Subota je bila posvećena predavanjima uvaženih projektanata iz cijelog svijeta, pa su se sarajevskoj publici predstavili Hans Ibelings iz Holandije, Shin Yokoo iz Japana, Sebastian Irarrazval iz Čilea, nakon čega je održana panel diskusija predvođena moderatorom Deanom Lahom. Drugi blok predavanja su obilježili skandinavski arhitekti Reiulf Ramstad i Sami Rintala iz Norveške i Finske.

Posljednji dan na ovogodišnjem izdanju Dana arhitekture je obilježen predavanjima regionalnih arhitekata Davora Matekovića i dvojca Mia Roth i Tonči Čerina iz Hrvatske, AKVS iz Srbije, te bosanskohercegovačke arhitektice Vedine Babahmetović. Ceremonija zatvaranja je počela u poslijepodnevnim satima uručivanjem Fresh+Bold nagrade za najbolje arhitektonsko ostvarenje koju su osvojili hrvatski arhitekti iz studija Skroz.

Organizatori jednog od najvećih festivala arhitekture u ovom dijelu Evrope su se zahvalili svim učesnicima i posjetiocima sa nadom da će festival nastaviti da raste i prevazilazi granice ne samo BiH, već i regije.

Autor: Dani arhitekture Sarajevo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s