Urbanistički razvoj Banjaluke na Sorboni u Parizu

U seriji predavanja na seminaru „Arhitektura, umjetnost i urbanizam austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, Mostar i Banja Luka)“ na poziv INALCO instituta (Sorbonne Paris Cité Univerzitet), učestvovao je i dr Igor Kuvač, ispred Istraživačkog centra za prostor. Učesnici seminara takođe su bili dr Nasiha Pozder (Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu) i dr Sanja Zadro (Mostar / Zagreb). Organizator i domaćin seminara bio je doktorand na Univerzitetu Sorbona Boris Trapara, stalni saradnik ICP-a.

Ovo je u drugi put da Trapara u Parizu organizuje seminar o arhitektonskom nasljeđu BiH. Iako je tema seminara u vezi sa austrougarskim periodom, što je širi okvir istraživanja njegovog doktorskog rada, seminar je imao za cilj da ukaže na univerzalne vrijednosti baštine svih istorijskih perioda u BiH. Pozderova je održala predavanje o arhitekturi i urbanizmu austrougarskog perioda u Sarajevu, Кuvač je o istom istorijskom periodu govorio u kontekstu grada Banjaluke i specifičnostima njenog razvoja, a Zadrova o arhitektonskim i umjetničkim vrijednostima austrougarskog perioda u Mostaru. Predavanjima su prisustvovali studenti, profesori i naučni radnici koji su sa predavačima aktivno diskutovali o arhitektonskom nasljeđu u BiH. Tokom boravka u Parizu, gosti iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara su u pratnji domaćina i organizatora seminara posjetili neke od najznačajnijih spomenika arhitekture, te najbolje francuske muzeje, galerije i biblioteke u Parizu.

Inalko institut je najstariji evropski institut za orijentalne civilizacije i jezike, osnovan je 1669. godine, te nudi najveći broj stranih jezika za studiranje u Evropi, predstavljajući oko 120 različitih nacionalnosti. Među francuskim studentima važi za jednu od najboljih i najtežih javnih obrazovnih institucija. Dio je Sorbona univerziteta, najstarijeg francuskog univerziteta, nasljednika pariškog univerziteta iz 1257. godine i jednog od najboljih i najprestižnijih svjetskih univerziteta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s