small SCALE tim projektuje “Maslešino dvorište” u Banjaluci

Prostorni-dijagram-01small SCALE tim opet ima jedan mali-veliki zadatak, a ovaj put je suočen sa izazovom uređenja “Maslešinog dvorišta “u Banjaluci.

U zajedničkoj inicijativi sa Studentskim pozorištem Banja Luka i Gradom Banja Luka, projekat ima za cilj da aktivira mali urbani džep u samom središtu grada. Radi se o prostoru koji je nekada pripadao ocu Veselina Masleše, Aleksandru, a danas se nalazi iznad Podrum scene Banjalučkog studentskog pozorišta u starom zanatskom centru.

IMG_20190704_171415

Projekat uređenja ovog prostora, koji je simbolično nazvan “Maslešino dvorište” predstavlja malu urbanu intervenciju u otvorenom javnom prostoru grada, koja proširuje mrežu urbane akupunkture koja je kao tema došla do izražaja izgradnjom Banjalučkog mola (od istog tima) 2017. godine.

3K2A1187_

Ideja je stvaranje višefunkcionalnog otvorenog javnog prostora dostupnog za sve, tako da osim svakodnevnih aktivnosti poput rada, odmora i druženja, postane scena za različite načine umjetničkog i drugog izražavanja, te da omogući održavanje radionica, foruma, poetskih događaja, koncerata, izložbi, predstava itd.

Prostorni-dijagram-02

Koncept uređenja se formira oko nekoliko dominantnih asocijacija na temu.

(1) Ličnost narodnog heroja Veselina Masleše, istorijske činjenice o njegovom uzbudljivom životnom putu, mjestu (kući i dvorištu) na kojem se rodio i proveo djetinjstvo, te koje je na određeni način uticalo na formiranje njegove nemirne, slobodarske i revolucionarne ličnosti. Prema tome koncept evocira uspomenu na herojsku narodno-oslobodilačku borbu vođenu snažnom idejom oslobođenja, i revolucionarnim pokretom.

(2) Dvorište kao otvoreni javni prostor (jedan od svega nekoliko poluatrijuma koji postoje u gradu), koji predstavlja otvoren, pristupačan i svima dostupan javni prostor, pogodan za različite načine korišćenja. Koncept predviđa savremenu reinterperatciju jednog tipičnog banjalučkog dvorišta u središtu grada sa samog početka XX vijeka, te proširuje mrežu otvorenih javnih prostora centralnog dijela grada Banja Luka. Zabačen i neiskorišćen urbani džep postaje gradska oaza koja živi i koristi se tokom cijelog dana kao novootkriveni prostor sa potencijalom prerastanja u specifično mjesto snažnog identiteta.

Odavde se razvija jedna od omiljenih arhitektonskih tema, a to je ograničenje. Dvorište postaje poligon poigravanja sa (ne)mogućnostima prostora, njegovom veličinom, minimalnim dimenzijama, specifičnom geometrijom, instalacijama, materijalima, bojom i drugim elementima, koji čine ovaj inspirativni urbani kontekst.

(3) S obzirom na dominantnu funkciju kulture neposrednog okruženja i prvih susjeda, koncept se poigrava sa temama pozornice, gledališta, scene, scenografije, vizurama, iluzijom, igrom i drugim elementima koji se postavljaju u specifične odnose. Promišlja se tema savremenog pozorišta, kao prostora za slobodu kritičkog mišljenja i izražavanja. Sam prostor i elementi koji čine dvorište na ovaj način ponovo postaju pozornica za igru arhitekata, dizajnera, umjetnika…

small SCALE tim Istraživačkog centra za prostor na ovom projektu čine dr Igor Kuvač dipl.inž.arh., Slobodan Peulić, master arhitekture, (Istraživački centar za prostor i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet), Andrea Janičić i Nikolina Hassam Dorsen (studenti Arhitektonsko građevinsko-geodetskog fakulteta). Oni su ove godine bili dio small SCALE tima na radionici Domesticate koja je održana u sklopu Dana arhitekture – Banja Luka 2019.

1

Za podsjećanje, Ideja o Maslešinom dvorištu potiče od arhitekata Maja Đilas i Una Umićević, autora idejnog rješenja Studentskog pozorišta iz 2012. godine, koje nažalost nije realizovano.

vlcsnap-2012-10-11-10h14m28s94

Proces razvoja small SCALE projekata se može pratiti putem internet stranica Istraživačkog centra za prostor i projekta small SCALE, te profilima na društvenm mrežama:

https://icprostor.wordpress.com/

https://smallscaleproject.wordpress.com/

https://www.facebook.com/icprostor/

https://www.facebook.com/smallscaleproject/

https://www.instagram.com/icprostor/

https://www.instagram.com/smallscaleproject/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s