Noći arhitekture 2020, 23.4.

Kako se cijeli svijet prilagođava novonastaloj situaciji usljed koronavirusa, tako je i sa Danima arhitekture, koji su bili planirani za prvu sedmici juna. Zato se dobro poznati prostori fizičkog okupljanja ljubitelja arhitekture, dizajna i umjetnosti izmještaju u paralelni virtuelni svijet.

Promišljanje ovogodišnje teme Dana arhitekture „Default by default“ predvođena kuratorom Francescom Degl’innocentijem, prolongirana je do daljnjeg, odnosno do stabilizacije prilika na lokalnom, kao i na globalnom nivou.

Dok se ovo ne dogodi, i dok život ponovo ne bude vraćen na koliko-toliko normalne staze, Dani arhitekture će ugostiti dobro poznata lica – kuratore prethodnih izdanja festivala: Idisa Turata, Dinka Peračića i Deana Laha, koji će svojim izlaganjem i kratkim prezentacijama povezati svijet arhitekture sa trenutno najaktuelnijim globalnim fenomenom – pandemijom koronavirusa. Gosti će se osvrnuti na teme Dana arhitekture koje su moderirali: „Kontinuirani enterijer“, „Prostor slobode“ i „Promišljanje paradigmi“, ali i ostale teme, pozicionirati ih na aktuelni svijet arhitekture, uticaja pandemije na struku, kao i moguće scenarije razvoja događaja u regionu i svijetu.

Pored kratkih prezentacija Dinko, Idis i Dean će diskusijom i razmjenom mišljenja, iskustva i stavova o pandemiji pokušati da predstave ideje i mogućnosti za prevazilaženje i borbu sa istom.

Umjesto dosad neophodnog putovanja na Dane arhitekture u Sarajevo, svim zainteresovanim posjetiocima širom svijeta omogućeno je da virtuelno putem aplikacije Zoom prisustvuju Noći arhitekture, koje će se održati u četvrtak 23. aprila u 20h.

Kako biste prisustvovali ovom izdanju Noći arhitekture, potrebna je registracija prekao linka na Facebook stranici Dana arhitekture. Sve dodatne informacije i aktuelnosti takođe su dostupne na društvenim mrežama festivala: Facebook, Instagram, Twitter, kao i na zvaničnoj web stranici www.daniarhitekture.ba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s