NOĆI ARHITEKTURE [+] 2020-JUNI [ONLINE] x WTF2020?! Serija predavanja: SPACE FORCED!


Tim Dana arhitekture Sarajevo je za ovu godinu pripremio nešto drugačiji format festivala, adaptirajući se novonastaloj situaciji prouzrokovanoj pandemijom COVID-19 virusa. Ekipa mladih arhitekata/ica je odlučila preuzeti već poznati format Noći arhitekture, serija manjih događaja dobro poznata sarajevskoj publici, s tim da za 2020. godinu Noći arhitekture [+] publika može da prati online preko platforme Zoom. Prve Noći arhitekture [+] 2020-APRIL [online] x WTF2020?! su imale regionalni karakter i održane su krajem mjeseca aprila. Bila je to online diskusija o prethodnim temama Dana arhitekture te njihovoj relevantnosti u današnjem kontekstu: Kontinuirani enterijer [DA2017], Prostor slobode [DA2018] i Preispitivanje paradigmi [DA2019]. Diskusiju između prethodnih kuratora Dana arhitekture, Idisa Turata (Hrvatska), Dinka Peračića (Hrvatska) i Deana Laha (Slovenija) je pratilo preko 450 ljudi iz 18 zemalja svijeta.

Druge Noći arhitekture [+] 2020-JUNI [online] x WTF2020?! su pripremljene u nešto ambicioznijem formatu serije predavanja pod nazivom SPACE FORCED! Kroz 3 online predavanja Noći arhitekture [+] će ugostiti poznata arhitektonska imena, a sve pod kuratorskim vodstvom Francesco Degl’Innocentija (Italija/Holandija), kuratora Dana arhitekture 2020/2021 i urednika časopisa VOLUME: “Sa SPACE FORCED! serijom predavanja nadamo se istražiti budućnost u novom univerzumu mogućnosti. Prostor nas treba! [Space needs us!]”

Prva epizoda SPACE FORCED! serije [01] RADICAL CITIES je zakazana za 18.06. (četvrtak) u 20:00. Publika će imati priliku da sluša Alfreda Brillembourga (Venecuela/SAD) iz Urban-Think Tanka i Hansa Ibelingsa (Holandija/Kanada) iz The Architecture Observer. Dvojica arhitekata i predavača prijašnjih Dana arhitekture, zajedno sa Francescom, će da prodiskutuju nekoliko tema, stavljajući u fokus film koji će biti prikazan prije diskusije. Radi se o filmu TORRE DAVID, kratkom dokumentarcu snimljenom 2014. godine koji je dio tadašnjeg istraživanja, izložbe i knjige Urban-Think Tanka. Scenarij za dokumentarac je radio Alfredo Brillembourg, a režiju i produkciju Markus Kneer (Švicarska) i Daniel Schwartz (SAD) kojeg je sarajevska publika mogla da sluša u martovskom izdanju Noći arhitekture u Meeting Pointu.

Druga epizoda SPACE FORCED! serije [02] NEW ALLIANCES: THE ARCHITECTURE OF SERVICES u diskusiju postavlja arhitektu i service designera te se dotiče pitanja redizajna servisa/usluga u skladu sa novim regulativama nastalim usljed pandemije, dok je treća epizoda [03] EXTREME RESILIENCE osmišljena kao svojevrsni clash of the titans. Datumi obe epizode će biti naknadno objavljeni, dok cijelu seriju publika može da prati registracijom na Zoom link: https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_vY1OEFXbSqqdh6bLXZkiuA?fbclid=IwAR0-gTs8rLNZkydRoiRWMuLxmTSCPY4eiSkaCo9QRv6SKUEyJTjQNe6R9rk

(SPACE FORCED! oficijelni jezik je engleski).

Do kraja 2020. Godine, Dani/Noći arhitekture planiraju još 3 događaja koja bi osim online streama, trebali da se održe live u skladu sa novim pravilima o okupljanju u javnom (zatvorenom) prostoru. Za sve aktivnosti Dana arhitekture pratite @daniarhitekture (instagram) i @dani.arhitekture (facebook) i http://www.daniarhitekture.ba.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s