small SCALE projekti na Platformi Future Architecture

small SCALE tim Istraživačkog centra za prostor, predstavio je ove godine dva projekta po pozivu za ideje 2021 na Platformi Future Architecture. Oba su na nivou ideje, u fazi promocije i apliciranja za sredstva potrebna za realizaciju. Predstavljamo ih u nastavku:

Odomaćivanje u javnom prostoru

A tool to experiment neighborhood adaptability to emerging spatial and social changes.

Projekat predstavlja eksperimentalni alat kojim se stambena susjedstva, uz pomoć malih urbanističko- arhitektonskih intervencija, prilagođavaju prostornim i društvenim promjenama.

Fizička blizina i društvena bliskost komšija (sa ustaljenim životnim ciklusima i obrascima ponašanja) obično podrazumijeva interakcije i sukobe koji odražavaju složene odnose interesa zasnovane na povjerenju. Međutim, pojavom novih funkcija i novih komšija, svakodnevni život se takođe mijenja. U tom kontekstu, postavlja se pitanje otpornosti komšiluka na nove funkcije i nove modele korišćenja javnih prostora (kao multifunkcionalnih mjesta interakcije). Projekt predviđa eksperimentalni pristup, koji uključuje identifikaciju i analizu vrijednosti i potencijala specifične prostorne i društvene situacije javnog prostora komšiluka i reakciju kroz koncept urbanističko- arhitektonske intervencije male razmjere. Rezultat je serija modelskih opcija za urbani dizajn u funkciji različitih scenarija korišćenja. Mala urbanističko- arhitektonska intervencija je integrisana u kontekst tako da odgovara na direktna i opipljiva pitanja svakodnevnog komšijskog života, ali pristup takođe može poslužiti kao model ili prototip za provjeru u različitim sredinama.

Projekat je nastao na Danima arhitekture Banja Luka 2019 sa temom RE:HOUSING/ O stanovanju. Dio je serije projekata small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor kojeg su ovom prilikom činili studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu- Jelana Rajović i Đorđe Jovanović, te studenti Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci- Andrea Janičić, Nikolina Hassam Dorsen, Kristina Komljen, Bojana Todić i Zoran Uljarević. Mentori su bili Pavle Stamenović, Igor Kuvač, Slobodan Peulić i Nebojša Jeremić.

Novi slojevi urbanog pejzaža- Maslešino dvorište

A new element in the network of small-scale urban interventions in Banja Lukas’ urban tissue designed as an experimental public space that reinvents the meaning of ,,public garden’’ and its’ relation to conventional public spaces.

Novi element u mreži malih urbanih intervencija u urbanom tkivu Banja Luke, osmišljen kao eksperimentalni javni prostor koji ponovo otkriva značenje zaboravljenih slojeva zajedničkog sjećanja i uspostavlja novi odnos prema konvencionalnim javnim prostorima.

Projekat je urbana intervencija male razmjere koja proširuje mrežu otvorenih javnih prostora u gradu Banja Luka, iniciranu izgradnjom Banjalučkog mola, pojekta iste kreativne grupe. Maslešino dvorište  predstavlja dio novog sloja urbanog pejzaža, koji brine o pristupačnom, bezbjednom i prilagođenom javom prostoru grada, koji nastaje na mjestima prethodno napuštenih, perifernih i opasnih urbanih praznina. Ideja je ponovno stvaranje multifunkcionalnog javnog prostora, koji osim za svakodnevne aktivnosti građana, postaje pozornica za različite načine slobodnog izražavanja. Koncept je sinteza razmišljanja o tri teme: kolektivne memorije mjesta, urbanog dvorišta i umjetnosti u javnom prostoru. Ipak, intervencija se svodi na samo jedan prepoznatljiv prostorni element, definisan naboranom površinom crvene boje, koja u potpunosti zauzima prostor. Glavna tema dvorišta je odsutna, izražavajući kritiku „smještanja“ zelenih struktura na betonom definisano mjesto, umjesto obnavljanja brojnih uništenih zelenih površina. Slojevi prostornog razmišljanja čitaju se u asocijacijama na transformaciju pozorišne zavjese i njenim horizontalnim polaganjem, koje sadrži brojna značenja.

Projekat je rezultat promišljanja različitih aktera u prostoru uključujući udruženja građana (Istraživački centar za prostor), javne obrazovne ustanove (Univerzitet u Banjoj Luci), institucije kulture (Studentsko pozorište Banja Luka), gradsku upravu (Grad Banja Luka), te donatore i sponzore iz realnog sektora.

small SCALE tim Istraživačkog centra za prostor činili su Igor Kuvač, Slobodan Peulić, Andrea Janičić i Nikolina Hassam Dorsen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s