Inicijativa za urbanu transformaciju Delibašinog sela

Nedavno se u javnosti pojavila vijest “Uređenje najstarije hidroelektrane i mosta: Trapisti postaju nova turistička destinacija” koja oživljava ideju da “Trapisti dobiju novi izgled kako bi ovaj dio Banje Luke oživio i vratio stari sjaj”. Ideja ovaj put konačno dolazi od strane nekih od glavnih aktera u predmetnom prostoru- Grada Banja Luka i Banjalučke pivare. Međutim važno je napomenuti da sličnu viziju već odavno imaju brojni građani Banje Luke, korisnici ovog prostora. Jednu od inicijativa definisao je i Istraživački centar za prostor, u okviru Sastanka COST – RELY akcije, “Obnovljivi izvori energije i kvalitet pejzaža”, koji je u septembru 2017. održan u Banjoj Luci uz podršku Univerziteta u Banjoj Luci, Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Grada Banja Luka.

Nedugo zatim, prostor naselja Česma- Mađir, Delibašino selo i Trapisti, postali su tema interesovanja studenata prve i druge generacije drugog ciklusa studija- Master Arhitektura i urbanizam na Arhitektonsko- građevinsko- geodetskom fakultetu, Univerziteta u Banjoj Luci. Rezultat je nekoliko vrijednih, međunarodno nagrađivanih studija i projekata, koji integralno posmatraju ovaj prostor, te nude sveobuhvatna i ekološki prihvatljiva urbanističko- arhitektonska i pejzažna rješenja po principima otpornosti i održivosti građene sredine uz integraciju arhitekture, grada i pejzaža.

S obzirom na prethodno, Istraživački centar za prostor u potpunosti podržava pokretanje ove inicijative sa idejom da se prostor posmatra integralno kroz model uključivanja i saradnje svih zainteresovanih aktera, posebno predstavnika stručne i akademske javnosti, koji su kroz inicijative, studije i konkretne projekte već dali značajan doprinos procesu transformacije ovog vrlo važnog, slojevitog i vrijednog prostora sa velikim potencjalom za razvoj u funkciji kulture, edukacije, turizma, rekreacije …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s