Novi small SCALE projekat sa temom Biblioteka ispod krošnji drveća

U Banjoj Luci je u toku prva u nizu radionica u okviru novog projekta small SCALE Istraživačkog centra za prostor. Tema prati koncept razvijen u okviru projekta Library under the treetops. Projekat okuplja studente i nastavnike Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a podržava Grad Banja Luka. Okvir je platformaEurope Readr- the future of living, koja je razvijena povodom predstojećeg predsjedavanja Slovenije Savjetom Evropske unije od jula do kraja decembra 2021. godine.

Cilj projekta je da podstakne kulturu čitanja i kritičko razmišljanje o budućem životu, da podrži stvaranje javnih prostora za debatu o zajedničkim evropskim vrijednostima, da otvori dijalog o Evropskom zelenom dogovoru (European Green Deal), kroz seriju aktivnosti zasnovanih na međunarodnoj saradnji i kreativnosti. Na osnovama definisanih ciljeva u okviru Europe Readr projekta, mreža arhitektonskih škola angažovana je na projektovanju i realizaciji prostornih intervencija u javnim prostorima, dok sam proces projektovanja i realizacije predviđa različite studentske aktivnosti (radionice, seminare, konkurse i sl.).

Projekat se realizuje kroz 4 faze:

I faza- design thinking radionica/ idejno rješenje

II faza- predstavljanje projekta

III faza- construction thinking radionica/ realizacija projekta u javnom prostoru

IV faza- predstavljanje Europe Readr prostorne intervencije (promocija čitalačke kulture, promocije knjiga, knjižebne večeri, izložbe i drugi programi)

Proces razvoja small SCALE projekata se može pratiti putem internet stranica Istraživačkog centra za prostor i projekta small SCALE, te profilima na društvenm mrežama:

https://icprostor.wordpress.com/

https://smallscaleproject.wordpress.com/

https://www.facebook.com/icprostor/

https://www.facebook.com/smallscaleproject/

https://www.instagram.com/icprostor/

https://www.instagram.com/smallscaleproject/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s