Izložba Collegium Artisticum – Arhitektura 2021 u Banjaluci

U utorak, 29. 6. 2021. u 20.00h na adresi ICP prostora, Cerska 2, u saradnji s Istraživačkim centrom za prostor, Asocijacija arhitekata u BiH organizuje otvaranje godišnje izložbe Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura. Otvaranje će pratiti stručno vođenje prof. dr Maline Čvoro (Univerzitet u Banjaluci, Arhitektonsko- građevinsko- geodetski fakultet) i autorsko pojašnjenje jednog od nagrađenih projekata  –  Domesticate (Odomaćivanje u javnom prostoru). Prije otvaranja izložbe, u 19.30, održaće se prezentacija novog small SCALE projekta, sa temom Biblioteka ispod krošnji drveća. 

Collegium Artisticum – Arhitektura je najznačajnija, najstarija i jedina godišnja smotra arhitekture u BiH. Tročlana međunarodna stručna komisija za selekciju i ocjenu radova ovogodišnje izložbe koju su činili: Mirna Pedalo, Malina Čvoro i Margita Grubiša, je od 35 pristiglih projekata iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrala 23 projekta koji su izloženi. U kategoriji „Realizacija“ selektovano je ukupno devet radova, u kategoriji „Enterijer“ sedam radova, dok je u kategoriji „Ideja“ selektovano 14 radova, a pet projekata je uvršteno u uži izbor van kategorije. 

Od ukupno osam dodijeljenih nagrada, jedno Specijalno priznanje za participaciju i aktivizam u arhitekturi i urbanizmu je dodijeljeno projektu Domesticate (Odomaćivanje u javnom prostoru) small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor, koji su činili studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu- Jelena Rajović i Đorđe Jovanović, te studenti Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci- Andrea Janičić, Nikolina Hassam Dorsen, Kristina Komljen, Bojana Todić i Zoran Uljarević. Mentori su bili Pavle Stamenović, Igor Kuvač, Slobodan Peulić i Nebojša Jeremić. Projekat je nastao na Danima arhitekture Banja Luka 2019 sa temom RE:HOUSING/ O stanovanju. 

Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH i Istraživački centar za prostor teže da otvore širi dijalog o kvalitetu arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da učestvuju u ovoj smotri arhitekture i podizanju kvaliteta izgrađenog prostora.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 29. 6. do 9. 7. 2021. godine. Ulaz je slobodan. 

Događaj omogućuju partneri iz građevinske industrije: Velux Bosna i Hercegovina d.o.o., Geberit grupa i Alumil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s