Festival kanalizacionih cijevi

Istraživački centar za prostor najavljuje Festival kanalizacionih cijevi, koji će biti održan u periodu 20-25.9. na rijeci Vrbas u Banjaluci. Cilj festivala je da pokrene široku javnu debatu o problemu zagađenja rijeke Vrbas, da podigne svijest o važnosti ove teme, da se pridruži različitim inicijativama za početak izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, te da izvrši pritisak javnosti na donosioce odluka u pravcu zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Program festivala obuhvata urbane šetnje, vožnje dajak čamcima, izložbu studenstkih projekata i panel diskusiju, a glavni dio je studentska radionica. Studenti će po modelu projekta small SCALE mapirati kanalizacione ispuste u rijeku Vrbas u užem urbanom jezgru (između mostova Zeleni i Rebrovački), a zatim će u saradnji sa mentorima raditi na pripremi info letka o temi, na urbanom dizajnu za odabrane lokacije na obali Vrbasa, te realizaciji jedne prostorne instalacije. Prijave za radionicu su otvorene do 29.8. na icprostor@gmail.com.

Dešavanja na festivalu je moguće pratiti putem profila Istraživačkog centra za prostor i projekta small SCALE na društvenim mrežama.

Projekat sufinansira Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s