EU Mies Awards u Mostaru

U Mostar dolazi multimedijalna izložba arhitektonskih projekata pod nazivom “Evropska nagrada za savremenu arhitekturu Mies van der Rohe” (EU Mies Awards) 2022. koju svake dvije godine dodjeljuje Evropska komisija Fondacije Mies van der Rohe iz Barselone. Nagrada nosi ime po Mies van der Rohe-u, jednom od najvažnijih arhitekata moderne.

Publici će biti predstavljena selekcija projekata recentne arhitekture iz 18 evropskih zemalja: 33 projekta iz užeg izbora, 7 finalista odnosno pobjedničkih projekata,13 BiH nominovanih projekata iz perioda 2013-2022 kao i osvrt na Misov paviljon u Barseloni. Izložba je upotpunjena video/audio zapisima o nastanku i životu izloženih objekata te intervjuima učesnika izložbe.
 
Gostovanje izložbe u Mostaru organizuje Udruženja ForA u saradnji sa festivalom BINA (Beogradska internacionalna nedelja arhitekture). Događaj su omogućili sponzori: Grad Mostar, Bljesak Info, a Zlatni sponzor je Ytong BH d.o.o. iz Tuzle. Kao dio međunarodnog koncerna Xella Group, Ytong BH jedan je od vodećih proizvođača i dobavljača održivih građevinskih materijala, koji građevinskom sektoru, pored visokokvalitetnih, premium građevinskih rješenja, nudi i sveobuhvatne tehničke savjete i podršku.
 
Izložba će biti otvorena 16. 9. 2022. u velikoj galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, sa početkom u 19:30h i ostaje otvorena do 28. 9. 2022. Posjetioci su takođe pozvani da prisustvuju predavanju Ivana Blasi-ja, koodrdinatora i kustosa Fondacije Mies van der Rohe iz Barselone, koje će se 16. 9. 2022. održati u amfiteatru Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača sa početkom u 17:30.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s