Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb

Istraživački centar za prostor predstavio se na događaju Noći arhitekture u Zagrebu

Prošlog vikenda Istraživački centar za prostor se predstavio u Zagrebu na manifestaciji Noći arhitekture Sarajevo x Zagreb – predstavljanje u praksi. Organizator manifestacije je Udruženje hrvatskih arhitekata u saradnji sa sarajevskim udruženjem LIFT-prostorne inicijative i Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Događaj se održao u petak i subotu (25-26. novembra 2022.)  u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata na Trgu bana Jelačića u samom centru Zagreba kao dio njihove nove programske linije Međunarodne mreže, posvećene razmjeni znanja i uspostavljanju trajnih saradnji s inostranim praksama, organizacijama i institucijama koje djeluju u arhitekturi i bliskim područjima.

 

U petak je svečano otvorena izložba koja prikazuje selekciju radova iz različitih oblasti arhitekture, nagrađenih u proteklih pet godina – u periodu od 2018. do 2022. na godišnjim izložbama bosansko-hercegovačke arhitekture Collegium Artisticum.  U okviru izložbe je, između ostalih radova, predstavljeno nekoliko projekata Small Scale tima  Istraživačkog centra za prostor: Banjalučki mol, Festival kanalizacionih cijevi,  Domesticate (Odomaćivanje u javnom prostoru), BLink – prostorna i svjetlosna instalacija.

 

U subotu je održan niz kratkih predavanja kojima su svoj rad i djelovanje uživo predstavile četiri arhitektonske prakse i tri organizacije iz BiH. Zagrebačkoj publici su se predstavili organizatori Udruženje LIFT – prostorne inicijative (Dunja Krvavac i Irhana Šehović)  i Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini (Nejra Durmišević),  zatim  Istraživački centar za prostor (Sonja Rapajić), kao i predstavnici arhitektonskih praksi: FILTER Arhitektura (Kenan Vatrenjak i Nedim Mutevelić),  Studio Maketarium (Sabina Hodović i Harun Čerkez), Studio Sinteza (Jasmin Sirčo) i Studio MRAV (Zerina Salketić).

Nakon predavanja uslijedila je otvorena panel diskusija u kojoj su pored predavača i predstavnika organizacija iz BiH učestvovali predstavnici domaćina UHA: Miranda Veljačić, Frane Petar Zovko, Dinko Peračić, Roman Šilje, ali i ostali prisutni u publici. Osvrnuli su se na djela predstavljena kroz izložbu, sličnosti, razlike i veze između dvije scene, specifičnosti društvenih okvira u kojim djeluju, aktuelne tendencije, šire kulturno  djelovanje i aktivizam, kao i mogućnosti dalje saradnje. 

Fotografije: Bojan Mrđenović

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s