Dani arhitekture

Manifestacija Dani arhitekture Banjaluka su jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture i urbanizma u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, izložbe, projekcije filmova, diskusije, radionice, okrugle stolove i drugo.

Okrenuti su arhitektonskoj stručnoj sceni, ali i široj društvenoj zajednici. U težnji da se prostor u kojem živimo i djelujemo unapredi, Dani kontinuirano razmatraju aktuelne teme definisane problemima lokalnog konteksta, angažujući najbolje protagoniste iz oblasti arhitekture danas. Pozivajući arhitekte koji djeluju na svjetskoj arhitektonskoj sceni,  premda se fokusiraju na lokalne probleme, prevazilaze lokalni kontekst promišljanja i arhitektonske produkcije, obraćajući se široj arhitektonskoj javnosti.

 

U organizaciji ICP-a 2014. godine je trebalo da se održe  Dani arhitekture na temu “New Volume On Architecture” , ali je održana   pod nazivom “Arhitektura može pomoći” u skraćenom obliku poprimajući humanitarni karakter zbog prirodnih nepogoda u našoj zemlji.  Istraživački centar za prostor samostalno organizuje dane arhitekture 2016. godine uz partnerstvo sa organizacijom “Lift” – Prostorne inicijative iz Sarejeva. U Sarajevu je definisana tema “Arhitektura ispred investicije” koja je prenesena u Banjaluku. Promišljanjem prostora kroz istu temu arhitektonska zajednica u BiH postaje jedinstvena cjelina. Tema Dana arhitekture BL 2017. je Mala razmjera grada (small scale city).