DANI ARHITEKTURE 2014.

tw cover_lC_P_daniProjekat DANI ARHITEKTURE 2014 je namijenjen stručnoj i širokoj javnosti, kao i svim poštovaocima kulture planiranja i korišćenja prostora. DANI 14 prikazuju svu raskoš, vrijednosti i značaj promišljanja o prostoru, planiranja, projektovanja i korišćenja. DANI 14, na neki način, predstavljaju presjek recentne urbanističke i arhitektonske produkcije, sa dalekim osvrtom na njene zlatne godine iz druge polovine prošlog vijeka. Projekat pokazuje ogromne mogućnosti arhitekture, te njene nesumnjive uloge u izgledu, doživljaju i značaju jednog prostora. Koji najviše govori o obrazovanju, razvoju, identitetu, svijesti i kulturi jednog društva. DANI 14 nastavljau sa misijom preispitivanja statusa arhitekture u društvu (koja je danas nažalost zapostavljena, potcijenjena i marginalizovana) i njenog novog pozicioniranja u skladu sa novim kontekstom i uslovima života. DANI 14 osim reprezentativog, polemičkog i konstruktivnog, imaju i edukativni karakter, ukazuju na trenutno stanje u oblasti planiranja i projektovanja, te neophodnost hitne afirmacije i unapređenja.

Posebna pažnja je posvećena organizaciji okruglih stolova i debata na teme koje okupljaju mlade stručnjake i naučnike na jednom mjestu. Projekat sumira prezentovana znanja i iskustva, te razmjenu ideja u cilјu unapređenja arhitektonske prakse. Takođe je namijenjen mladim stručnjacima iz oblasti arhitekture, urbanizma, planiranja i dizajna, koji se u okviru svojih “malih” inicijativa, studija i udruženja, uspješno bave prostorom u vremenu krize i opšteg preispitivanja struke. DANI 14 treba da pokažu pozitivne primjere bavlјenja prostorom na različite načine, kao i velike mogućnosti i ozbilјnost novih načina djelovanja u prostoru.

DANI ARHITEKTURE 14 se nastavljaju na dAne arhitekture, održane prije dvije godine, u organizacii Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci, koji su obuhvatali nekoliko programa, među kojima su predavanja, projekcije, radionice i izložbe.

S obzirom na prirodnu katastrofu koja je zadesila našu zemlju, program Dana za 2014. godinu je redukovan, sveden na četiri izložbe i niz diskusija sa temom ARHITEKTURA MOŽE POMOĆI. Svjesni da se sada i ovdje, u poplavljenoj zemlji, postavlja pitanje svrsishodnosti ovakve manifestacije, ipak se vjeruje da ARHITEKTURA MOŽE POMOĆI. U skladu sa situacijom, očekuje se da učesnici i stručnjaci, kao i svi društveno-odgovorni građani, ovom prilikom ponude sve svoje kapacitete za uključivanje u projekte obnove, zaštite i unapređenja prostora. Vjeruje se da za “otvorenim stolom” svi zajedno mogu sveobuhvatno sagledati situaciju i ponuditi određene konkretne korake.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s