Prezentacija projekta “small SCALE 2018”

 

ICP_ smallSCALE2018_ eventProšle sedmice je na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci održana  prezentacija projekta small SCALE 2018. Prezentacija je označila završetak višednevne Design thinking radionice na kojoj je 15-ak studenata arhitekture, građevinarstva i geodezije Fakulteta za arhitekturu i dizajn Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju – NTNU Trondhajm i Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, uz koordinaciju Istraživačkog centra za prostor, radilo na idejnom projektu  za uređenje zelene površine između kompleksa objekata Univerziteta u Banjoj Luci i rijeke Vrbas u naselju Obilićevo. Ovo je bila prilika za ostvarivanje interakcije sa korisnicima prostora, predstavnicima lokalne uprave, potencijalnim sponzorima, medijima i građanima,koji su svojim aktivnim učešćem doprinjeli daljem razvoju projekta.

Pored dr Igora Kuvača, koordinatora projekta, goste je pozdravila prof. dr Brankica Milojević, dekan AGGF-a, te Ellen Aga Kildal, mentorka norveškog tima studenata, kojaje podijelila iskustvo rada u udaljenom kontekstu uz isticanje kvaliteta prirodnih karakteristika Banje Luke. S obzirom da se završetak i promocija izgrađene strukture planiraju od 02. do 08. 06. u okviru Simpozijuma Dana arhitekture – Banja Luka 2018, Saša Zečević (koordinator) je predstavio koncept i temu događaja koji ove godine promišlja temu HERIT.CITY (Grad nasljeđa).

Sam projekat je predstavio student Aleksandar Šepa,rekavši da rješenje predviđa izgradnju višefunkcionalne modularne strukture, pogodne za različite vrste korišćenja- jednako studenata i zaposlenih na Univerzitetu, kao i drugih građana koji aktivno koriste prostor između objekata Univerziteta i rijeke Vrbas. Prema tome, struktura ima potencijal da postane mjesto susreta i komunikacije između Grada i Univerziteta, te da podstakne bolju međusobnu povezanost. Osim za igru, vježbanje, odmor i druge aktivnosti, struktura se može koristiti kao biblioteka i učionica na otvorenom, te slobodne aktivnosti studenata. Prema tome, može da generiše dalji razvoj predmetnog prostora, koji se može kretati prema otvorenoj laboratoriji, univerzitetskom parku / vrtu isl. Konceptualna postavka ističe značaj kulturnog nasljeđa grada Banja Luka, u smislu osvrtanja na poznate obrasce korišćenja prostora, na epitet zelenog i pejzažnog grada, te njegovu nedovršenost.

Projekat su komentarisale Nevena Predojević ispred Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Banja Luka, koja je ukazala na potrebu uvažavanja svih (čak i manje poznatih) kontekstualnih uslova, dok je Ljilja Dmitrović ispred Urbis centra istakla važnost novih pristupa promišljanja urbanističkog razvoja.

Na samom kraju, autori su uputili poziv za podršku projektu svim subjektima, koji u skladu sa mogućnostima mogu da pomognu njegovu realizaciju, koja drugačije neće biti moguća.

Više detalja o projektu možete pogledati na instagram i facebook profilima

Projekat small SCALE podrazumijeva istraživanje teme urbane akupunkture, analitički i projektantski postupak, te izgradnju “male” urbanističko-arhitektonske strukture u otvorenom javnom prostoru u Banjoj Luci, koja se realizuje kroz studentsku radionicu. Projekat realizuje 20 studenata završnih godina arhitekture, građevinarstva i geodezije Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta za arhitekturu i dizajn Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju (NTNU Trondhajm), Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i mentori Istraživačkog centra za prostor. Partner je Grad Banja Luka.

Drugo izdanje je nastavak vrlo upješnog prošlogodišnjeg projekta Banjalučkog mola koji  je izazvao veliku pažnju javnosti, te pokrenuo niz drugih projekata. Takođe je animirao veće korišćenje i osmišljavanje novih aktivnosti koje poboljšavaju nivo brige za očuvanje javnog prostora. Iako je izgrađen na lokaciji koja je bila marginalizovana, objekat  je omogućio da je svakodnevno koristi veći broj različitih korisnika, tako da dobija epitet jednog od omiljenih mjesta u Banjoj Luci.

small SCALE promišlja nove metode projektovanja i izgradnje, ostvaruje saradnju između nauke, struke, administracije i privrede, uz stalno učešće javnosti, te prema tome predstavlja primjer interdiscplinarnog pristupa pokretanju urbanih transformacija, te učenju kroz rad i primjere dobre prakse. S obzirom da predviđa izgradnju strukture  od drveta, projekat podiže znanja o pogodnostima izgradnje drvetom jednako za sve učesnike u projektu, te širu javnost.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s