Interreg Med HERIT-DATA događaj u Mostaru

U Mostaru će se po prvi put održati Interreg Med HERIT-DATA događaj  koji će na jednom mjestu okupiti stručnjake koji se iz različitih pozicija i perspektiva bave odnosom zaštite nasljeđa, s jedne strane, i razvojem turizma, s druge strane. Događaj će se održati dana 28.02.2020. godine sa početkom u 12:00 sati, u prostorijama CODE-HUB-a u Mostaru.

Zamišljen po principu world cafe-a, događaj pod radnim nazivom “U posjeti domaćinima”, predstavlja jednu od aktivnosti koje se realizuju u okviru Interreg Med HERIT-DATA projekta. Interreg Med HERIT-DATA je četvorogodišnji projekat sa trajanjem do 2022. godine, koji se bavi smanjenjem uticaja masovnog turizma u gradovima kulturnog nasljeđa i lokalitetima posebnog graditeljskog i kulturnog značaja mediteranske regije, uključujući UNESCO svjetsko nasljeđe. Glavni rezultat projekta jeste HERIT-DATA aplikacija i platforma, koji doprinose pametnijem upravljanju turističkih tokova i smanjenju negativnih uticaja turizma na kulturno nasljeđe, koristeći savremene tehnologije i pametne baze podataka. U okviru projektnih aktivnosti, realizuje se i šest pilot istraživanja, a jedno od pilot istraživanja je istorijsko jezgro grada Mostara.

Interreg Med HERIT-DATA okuplja 13 partnera iz 7 mediteranskih zemalja, a ukupna vrijednost projekta je 4.2 miliona evra. Konzorcijum projekta čine organizacije, preduzetnička društva i tehnološki centri iz Italije, Španije, Hrvatske, Francuske, Portugala, Grčke i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Istraživački centar za prostor iz Banjaluke.  

Više o Interreg Med HERIT-DATA projektu može se pogledati na https://herit-data.interreg-med.eu/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s