Hoćemo čist Vrbas!

Naslovnim sloganom “Hoćemo čist Vrbas!” u subotu, 25. 9. je završen Festival kanalizacionih cijevi, Vrbas, Banja Luka, koji je trajao od ponedjeljka 20. 9. Tokom šest festivalskih dana, učesnici su pokušali da kroz bogat i raznovrstan program pokrenu široku javnu debatu o problemu zagađenja rijeke Vrbas i da se pridruže inicijativi za izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Centralni dio programa je zauzimala radionica za studente Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (Aleksandar Marić, Isidora Komljenović i Andrej Simićević) i Akademije umjetnosti (Vesna Antešević, Bosa Ostić) Univerziteta u Banjoj Luci. Studenti su mapirali kanalizacione ispuste u rijeku Vrbas u užem urbanom području (između mostova Zeleni i Rebrovački), a zatim su zajedno sa mentorima (Borjana Mrđa i Igor Kuvač) radili na vizuelnom iskazu o temi i problemu, koji je realizovan kroz različite formate.

Radionicu su pratila predavanja stručnjaka iz oblasti hidrotehnike (Žana Topalović), prostora i pejzaža vode (Ognjen Šukalo), savremene vizuelne umjetnosti (Borjana Mrđa) i urbanog javnog prostora (Isidora Karan i Milana Stijak), koji su zajedno doprinijeli analitičkom procesu radionice i inspirisali akciju učesnika.

Rezultati radionice su realizovani u nekoliko formata: (1) mapiranjem ispusta kroz urbanu šetnju (uz podršku Kajak kluba Vrbas Banja Luka) i vožnju dajak čamcima (uz podršku Dajak kluba Banja Luka); (2) S.O.S. za Vrbas- performansom sa puštanjem obojenih dimnih signala na kanalizacionim ispustima duž rijeke; (3) manifestacionom festivalskom šetnjom kroz centar grada; (4) prostornom instalacijom male razmjere na Trgu Krajine (uz podršku Grada Banja Luka); (5) izložbenim panelima koji demistifikuju problem zagađenja i izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda; (6) izložbom Pejzaž Vrbasa- uslovno, studenata drugog ciklusa studija Arhitektura i urbanizam Univerziteta u Banjoj Luci; (7) panel diskusijom za učesnike; te (6) kratkim promo videom (by Milan Bajić).

Sve vrijeme, festival se uživo mogao pratiti na društvenim mrežama preko profila Istraživački centar za prostor, small SCALE projekt, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Arhi.student i svih drugih učesnika projekta. O festivali su takođe izvijestili različiti mediji, televizije ATV i EltaTV, portali mondo.ba, aabh.ba, aggf.unibl.org idr.

Projekat je podržala Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini.

Fotografije: Aleksandar Marić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s